Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

BIŠĆANIN PROMOVISAO BIH I SVOJ GRAD U AMERICI:
Sead Kurjaković osvojio treće mjesto na međunarodnom turniru u Čikagu

Objavljeno:18/03/2022. 11:39


Sead Kurjaković (65) backgammonom (tavla) bavi se od malih nogu. Sve je počelo u bihaćkom klubu Ajna, gdje je najprije gledao kako stariji i iskusniji igraju ovu igru na ploči, a zatim i sam učio od njih.

Prije rata je učestvovao u raznim takmičenjima na području Bosne i Hercegovine, a nakon rata najbolji uspjeh ostvaruje 2018. godine u Sjedinjenim Američkim Državama kada je pod zastavom naše države, osvojio treće mjesto na turniru u Čikagu.

– U mladosti sam klub Ajna predstavljao na turnirima u Mostaru, Stocu, Bosanskoj Krupi i drugim gradovima. Nakon rata smo ponovo pokrenuli klub Ajna na čijem čelu je bio Hase Lonić. Međutim, klub se unazad nekoliko godina ugasio, a onda sam zajedno sa Suadom Balićem osnovao novi klub pod nazivom Ajna Una Backgammon Bihać, priča Kurjaković.

Duga tradicija tavle u Bihaću Klub je trenutno u početnoj fazi razvoja, a već su se osnivači potrudili da organizuju Međunarodni turnir u backgammonu koji će biti održan u Bihaću 25., 26. i 27. marta.
No, nije to najveći domet ovog na prvi pogled malog bihaćkog Backgammon kluba.

Malo ljudi zna, a ta činjenica se također provukla ispod radara kantonalnih medija, da je Kurjaković prije nekoliko godina ostvario zavidan rezultat na jedjednom međunarodnom turniru u ovoj vrsti sporta.

Sve je počelo onog trenutka kada ga je preko interneta primjetila jedna Amerikanka, strastveni ljubitelj backgammon i pozvala ga da kao igrač njenog kluba nastupi na jednom takmičenju u Americi.

– Najprije me pozvala da igram protiv nje i ja sam to ododbio. Obzirom da je bila uporna, zamolio sam snahu koja dobro poznaje engleski jezik da vidi šta ona ustvari želi od mene. Ona joj je kazala da bi htjela da dođem u Ameriku i nastupim kao igrač tog kluba iz Detroita na što sam odmah pristao. Nakon toga sam joj poslao dokumente koje je ona proslijedila u Američku ambasadu u Sarajevu. Ubrzo su me zvali da dođem po vizu I tako sam otišao, prisjeća se Kurjaković.

Ostvario američki san
Kada je otišao na taj turnir, rekli su mu da BiH ne postoji u toj igri niti u tom takmičenju, te da prvi put mora nastupiti za klub iz Detroita, a tek onda može predstavljati svoj klub iz Bosne i Hercegovine.

– Na tom turniru sam ostvario četvrto mjesto i podigao taj klub visoko, jer su prije mene bili na dnu ljestvice kada je u pitanju backgammon u Americi. Svi igrači iz tog kluba su ispali na samom početku takmičenja, jedini sam ja ostao i dostigao to mjesto. Nakon toga sam se 2018. godine prijavo kao takmičar našeg bihaćkog kluba i naše zemlje.

Oni su malo negodovali zbog toga, ali sam upao na turnir i to sa startne pozicije među prvih 80 igrača, a ukupno ih na turniru u pretkvalifikacijama učestvuje oko 500, ističe Kurjaković.

Na turniru u Čikagu osvojio je vrijedno treće mjesto u izuzetno jakoj konkurenciji igrača iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Brazila i drugih zemalja.

Na protekla dva turnira nije mogao ići zbog ograničenja uslijed pandemije koronavirusa, ali čim mjere prestanu da važe, Kurjaković kaže da je spreman da ide i ponovo osvoji neko od prva tri mjesta, i tako našu domovinu, ali i grad Bihać pozitivno promoviše u svijetu.

F. Vojić

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo