Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Cijene nafte dodatno skočile, barel dostigao razinu iz 2008. godine

Objavljeno:07/03/2022. 07:43


Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice skočile su za više od 20 posto i dostigle najveću razinu u više od deset godina, a razlog je leži u tome što bi isporuke iz Rusije mogle pasti usljed rata u Ukrajini i sankcija Zapada.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošle sedmice 21 posto, na 118.11 dolara, najviše još od februara 2013. godine. Na američkom tržištu barel je skuplji za 26 posto, odnosno košta 115.68 dolara, te je tako dostigao razinu od septembra 2008. godine.

Inače, Rusija izvozi između 4 i 5 miliona barela nafte dnevno, od čega otprilike polovina ide u Evropu, pa je nakon Saudijske Arabije najveći izvoznik nafte u svijetu. Zbog toga se trgovci plaše da bi poremećaji isporuka iz Rusije dodatno povećali jaz između slabe ponude i rastuće potražnje.
– Zbog ruske invazije na Ukrajinu, strah od poremećaja u snabdijevanju bit će i dalje u prvom planu – rekao je Stefen Brenok (Stephen Brennock) iz brokerske kuće PVM, prenosi Hina.

Analitičari procjenjuju da bi eventualni dogovor mogao povećati ponudu iranske nafte na tržištu za otprilike milion barela dnevno, no to ne bi bilo dovoljno da se nadoknadi pad isporuka iz Rusije.

– Neki su i dalje fiksirani na pretpostavku da bi dogovor s Iranom donio prijeko potrebno olakšanje (i zaustavio rast cijena), ali ponovo upozoravamo da dogovor još nije postignut i da bi donio jednostavno premalo nafte da se nadoknadi veliki poremećaj u opskrbi iz Rusije – rekla je analitičarka RBC Capitala Helima Kroft (Croft).

Analitičari upozoravaju i na jačanje inflacijskih pritisaka u svjetskom gospodarstvu, koje potiče cijena barela iznad 100 dolara.

A jačanje inflacije moglo bi natjerati središnje banke da agresivno zaoštre monetarnu politiku, što bi izazvalo usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a time i potražnje za naftom, prenosi Hina.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo