Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

ČUDESNO OTKRIĆE: Otkrivene misteriozne promjene u mozgu osoba koje pate od migrene

Objavljeno:29/11/2022. 08:30

ČUDESNO OTKRIĆE: Otkrivene misteriozne promjene u mozgu osoba koje pate od migrene

Znanstvenici su na tragu važnog otkrića koje bi moglo pomoći u rješavanju tajne uzroka migrene

Koristeći magnetsku rezonancu ultra-visoke rezolucije znanstvenici su otkrili da su perivaskularni prostori – prostori ispunjeni tekućinom oko krvnih žila u mozgu – neobično prošireni kod osoba koje pate od kronične i povremene migrene.

Iako povezanost s migrenom ili uloga koju imaju u njezinom nastanku tek treba biti razjašnjena, ovo bi otkriće moglo predstavljati dobar putokaz za buduća istraživanja o migreni. Istraživanje je predstavljeno na 108. Znanstvenoj skupštini i Godišnjoj konferenciji Radiološkog društva Sjeverne Amerike.

– Kod osoba s kroničnom i epizodnom migrenom bez aure, postoje značajne promjene u perivaskularnim prostorima područja mozga koje se naziva centrum semiovale. Takve promjene nikada prije nisu uočene – rekao je medicinski znanstvenik Wilson Xu sa Sveučilišta Južne Kalifornije u Los Angelesu.

Migrena je, bez pretjerivanja, pravi pakao za osobe koje moraju živjeti s njom. Dobro je poznato da izaziva neizdržive glavobolje, no migrena može izazvati i vrtoglavice, oslabljen vid (takozvana aura), fotoosjetljivost i mučninu koja može ići sve do povraćanja. Nije poznato što uzrokuje migrenu, ne postoji lijek za nju i u mnogim slučajevima ne reagira na liječenje.

Migrene pogađaju oko 10 posto svjetske populacije, što znači da bi pronalaženje lijeka i učinkovitijih načina za držanje bolesti pod kontrolom moglo poboljšati kvalitetu života milijunima ljudi.

7T MRI tehnologija

Xu i njegovi kolege htjeli su istražiti perivaskularne prostore u centrumu semiovale – središnjem dijelu bijele tvari u mozgu koji se nalazi direktno ispod moždane kore. Funkcija tih prostora nije u potpunosti razjašnjena, no smatra se da imaju ulogu u drenaži tekućine te da njihovo proširenje može biti simptom nekog većeg problema.

– Perivaskularni prostori su dio sustava za čišćenje tekućine u mozgu. Istraživanje načina na koji oni doprinose razvoju migrene moglo bi nam pomoći da bolje razumijemo kompleksnost nastanka migrene – objasnio je Xu. On i njegov tim znanstvenika u istraživanje su uključili 20 pacijenata u dobi između 25 i 60 godina koji pate od migrene: 10 ih ima kroničnu migrenu bez aure i 10 epizodne migrene. Uz to, u kontrolnu skupinu uključili su 5 zdravih osoba koje nemaju migrenu. Isključili su pacijente s oslabljenim kognitivnim funkcijama, klaustrofobijom, tumorom mozga ili onima koji su bili podvrgnuti operaciji mozga. Zatim su napravili MRI skeniranja ultra visoke rezolucije s uređajima snage 7 tesla (7T). Inače, većina bolničkih MRI uređaja ima uređaje snage samo do 3T.

– Koliko je nama poznato, ovo je prva studija koja koristi MRI ultra visoke rezolucije za proučavanje mikrovaskularnih promjena u mozgu uzrokovanih migrenom, naročito u perivaskularnim prostorima. S obzirom na to da 7T MRI omogućava da dobijemo slike mozga puno veće rezolucije i bolje kvalitete u odnosu na druge vrste MRI-a, može se koristiti za uočavanje puno sitnijih promjena koje se događaju u tkivu mozga nakon napadaja migrene – objašnjava Xu. Snimke su otkrile da su perivaskularni prostori u centrumu semiovale kod pacijenata s migrenom bili značajno prošireni u odnosu na kontrolnu skupinu.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo