21/07/2024

Djevojka iz Srbije doživjela rijedak simptom omikrona: “Nisam se nikad tako osjećala, evo šta mi se sve događalo”

Objavljeno:14/02/2022. 09:36


U cijeloj je priči dobro to što se ispostavilo da ova varijanta u većini slučajeva izaziva tek blaže simptome, što je značilo i manje hospitaliziranih nego u prethodnim valovima pandemije. Međutim, omikron je pokazao koliko je zarazan, pa su se inficirali čak i oni koju su od početka odolijevali koronavirusu.

I ovaj soj izaziva simptome slične gripi – curenje iz nosa, grlobolju, malaksalost, glavobolju… Međutim, ponekad se javljaju i neki drugi, rjeđi simptomi, kakve je imala Jovana iz Srbije, koja je svoje iskustvo podijelila s novinarima portala Mondo.rs.

Ona je cijepljena protiv korone i sve donedavno uspijevala je izbjeći Covid ali je prije dvadesetak dana osjetila prve simptome.

– Inače nisam sklona čestim glavoboljama, ali prvo me je cijeli dan boljela glava. Nisam pridavala mnogo značaja tome, sve do narednog dana. Ujutro kada sam ustala bila sam užasno malaksala, a glava me boljela kao nikad ranije. Osjećala sam bol u glavi pri svakom pokretu, a osim toga sam prilikom svakog ustajanja ili promjene položaja imala kratke vrtoglavice. Također, imala sam i grlobolju – ispričala je Jovana za Mondo.

Drugog dana od pojave simptoma, Jovana je dobila temperaturu, koja nije bila pretjerano visoka, najviše do 38,4. Vrtoglavica je potrajala dva dana.

– Ono po čemu sam definitivno znala, i bez testiranja, da nije riječ o običnoj prehladi ili gripi je malaksalost kakvu nikad u životu nisam osjetila. Boljela me je svaka kost u tijelu, a glavobolja je potrajala četiri dana. Temperaturu sam imala samo taj jedan dan, i generalno sam posle tri-četiri dana primijetila da se simptomi polako povlače – opisala je Jovana.

Doktorica Elizabeta Vrana iz Subotice nedavno je upozorila na jedan simptom korone koji se javlja sporadično, a s kojim se suočila i Jovana.

– Užasno mi se spavalo tih dana, doslovno sam mogla prespavati cijeli dan – kaže ona, dok je doktorica Vrana naglasila da, uz one koji zbog korone spavaju puno više nego inače, ima i onih koje muči nesanica.

Nakon nekoliko dana, Jovana se potpuno oporavila, ali je, kako kaže, primijetila posljedicu koja se javlja kod mnogih – zaboravljivost.

– Događa mi se da u sekundi zaboravim što sam htjela reći ili što sam htjela uzeti dok iz kuhinje prijeđem u dnevnu sobu. To mi jako smeta jer inače nisam imala takvih problema, ali nadam se da će to uskoro proći – zaključuje Jovana.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo