18/05/2024

Enver je krenuo pješke u Mekku, put dug 6.600 km: “Učili su me da vjerujem u Boga, ali, današnji način života me odveo s takvog puta”

Objavljeno:20/12/2022. 11:03

Enver je krenuo pješke u Mekku, put dug 6.600 km: “Učili su me da vjerujem u Boga, ali, današnji način života me odveo s takvog puta”

Možete li zamisliti put dug osam mjeseci, na kojem ćete hodati, plivati i trčati?

Enver Beganović iz Liskovca kod Cazina se u mlađim godinama preselio u Hrvatsku, u Zagrebu se fakultetski obrazovao. S porodicom danas živi u Austriji, odakle je ovih dana krenuo na put za Mekku. Planira svoj cilj, put dug 6.600 kilometara ostvariti za osam mjeseci – hodajući, trčeći i plivajući.

On ima još jednu misiju – posjetiti mjesta nevino stradalih civila tokom posljednjih ratova na ovim prostorima. Tokom povratka s ovog puta, planira posjetiti Srebrenicu i to u julu, na godišnjicu.

“Presretan sam jer, gdje god sam došao, bio sam dobro prihvaćen. Ako sam naručio nešto za popiti, kada saznaju gdje idem, već mi je plaćeno”, naveo je Enver za RTV Cazin.

Pripreme su za ovaj put bile višemjesečne, moguć je i susret s divljim zvijerima, ali kako je on rekao, toga se ne plaši.

“Sve sam sigurniji i sigurniji u sebe, samim tim što sam fizički spremniji. Proučavao sam i susret s divljim zvijerima, mislim da bih se pribrano ponio”, dodao je Enver.

Planirao je da koristi po dva para cipela svakih mjesec dana – tačnije,da ih mijenja, jer mu žuljevi na nogama predstavljaju veliki problem.

“Otac i mati su me uvijek učili da treba da vjerujem u Boga, da se Bogu molim i da budem zahvalan. Ali, današnji nametnuti način života me odveo s takvog puta i od takvog razmišljanja te sam posvetio više pažnje sebi – zbog analize života, šta sam radio dobro…”, zaključio je Enver.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo