Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

‘ERIS’ SE ŠIRI AMERIKOM: Sve glasnije spominje se ponovo uvođenje maski

Objavljeno:05/09/2023. 05:10

‘ERIS’ SE ŠIRI AMERIKOM: Sve glasnije spominje se ponovo uvođenje maski

Sve više zemalja javlja o “zabrinjavajućem povratku covida-19”, koji se ubrzano širi u Sjedinjenim Američkim Državama, dijelovima Evrope i šire.

Prema izjavama liječnika, nova varijanta BA.2.86, neslužbeno nazvana pirola, “zabrinjavajuća” je jer je riječ o visokomutiranoj verzija omikrona. Prošlog su četvrtka u novom biltenu Medicinskog fakulteta prestižnog američkog univerziteta Yale znanstvenici objavili da pirola ima više od 30 mutacija na proteinu šiljka, smještenom na vanjskoj površini koronavirusa, što mu pomaže da uđe i inficira ljudske stanice. Kada je omikron potisnuo prethodno dominantnu deltu, nađeno je bilo tek nekoliko mutacija.

Američki izvori također ističu da je vidljiv zabrinjavajući “mini val” slučajeva zaraze najnovijom dominantnom varijantom covida EG.5.1., poznatijom pod imenom eris. Zbog erisa su hospitalizacije zbog covida u Americi porasle za 39 posto, piše britanski Independent, pozivajući se na američke izvore.

Novi val?
Liječnici, navodi dalje taj portal, upozoravaju da bi val širenja covida koji trenutno pogađa Ameriku mogao biti “ozbiljniji nego što se čini”.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u (CDC) u svojim je izvještajima naveo da je u sedmici između 13. i 19 augusta bilo 21,4 posto više smrti od Covida, a hospitalizacije su porasle za 18,8 posto u odnosu na prethodnu sedmicu. Međutim, hospitalizacija je manje nego u ljetima prethodnih godina. U spomenutoj sedmici ovog ljeta hospitalizacija je bilo oko 15.000.

Svjetske zdravstvene organizacije objavile su da prate varijante od značaja poput EG.5.1. i BA.2.86. Eris je trenutno najčešća varijanta Covida od svih zabilježenih slučajeva u SAD-u, a druga najčešća u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala ga je kao novu varijantu 9. augusta.

Britanski mediji objavili su da će se u toj zemlji “možda cijepljenje protiv gripe i ostalih sezonskih virusa pomaknuti na raniji datum” kako bi se prilagodilo novim okolnostima.

Sve se više govori i o “skidanju prašine” sa zaštitnih maski iako se mnogi ne slažu s takvom “nedjelotvornom zaštitom” od virusa.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od kraja augusta, u prethodnom razdoblju od 28 dana u svijetu je zabilježeno 1,4 miliona novih slučajeva covida-19 i više od 1800 smrtnih slučajeva. U tri regije zabilježen je porast slučajeva: u evropskoj od 11 posto, u istočnomediteranskoj od 112 posto, a u zapadnopacifičkoj od 88 posto. SAD, koji se nalazi u skupini američke regije, u vrijeme administracije Donalda Trumpa izašao je iz WHO-a u znak prosvjeda protiv Kine i optužbi da je zataškavala izbijanje pandemije i time ugrozila svijet.

Promatrano po zemljama, navodi se na stranicama WHO-a, najveći broj novih slučajeva prijavljen je u Južnoj Koreji (više od 1,2 miliona, što je porast od 117 posto u odnosu na prethodno razdoblje), Australiji (više od 22.000, pad od 53 posto), Ujedinjenom Kraljevstvu (više od 21.000, porast od 92 posto), Italiji (gotovo 20.000, porast od 32 posto) i Singapuru (više od 18.000, pad od 40 posto).

Zakrčene ordinacije u Srbiji?
Eris se proširio i do Mađarske, javljaju srbijanski mediji, koji posljednjih dana na naslovnicama javljaju o “zakrčenim ordinacijama” u Srbiji. Navodi se kako su mađarski nacionalni centri identificirali zabrinjavajuću novu varijantu u toj zemlji.

Britanski list Guardian navodi da se u Britaniji za skok u infekcijama okrivljuje loše vrijeme ovog ljeta, gubitak imuniteta zbog prijašnjeg preboljenja i cijepljenja te to što su građani pohrlili u kina nakon dugo vremena kako bi gledali velike filmske hitove “Barbie” i “Oppenheimer”.

Britanski stručnjaci ističu da su trenutne razine infekcije još niske u usporedbi s brojem slučajeva prošle godine. Međutim, covid nije postao sezonska bolest kako se najavljivalo. “Očekivao se da će postati kao gripa. No, virus još brzo evoluira i tijekom godine se pojavljuju valovi širenja”, izjavio je za Guardian Adam Finn sa Sveučilišta u Bristolu.

Prema posljednjem dostupnom izvještaju WHO-a, Evropska regija prijavila je 85.000 novih slučajeva, što je prosječan rast od 11 posto. U 15 od 61 zemlje prijavljen je porast od 20 posto ili više. Od toga najviše u Belgiji (2081 u odnosu na 758 slučajeva, što je porast od 175 posto). Neznatno manje brojke i postoci odnose se na Irsku.

Tu je riječ o podacima za razdoblje od 24. jula do 20. augusta.

Prema riječima američkih stručnjaka, varijanta EG.5, eris, nije ništa opasnija od dosad kružećih verzija covida. “Zasad se ne čini kao nešto što je znatno drukčije od virusa koji kruže posljednjih tri do pet mjeseci. Zato zasad nisam zabrinut”, rekao je Andrew Pekosz, profesor molekularne biologije i imunologije sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Čak se i na stranicama WHO-a ta varijanta navodi kao “niskorizična na globalnoj razini”. Prvi je put zabilježena u Kini ove godine, a u travnju je potvrđena u SAD-u.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo