Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

EUROPARLAMENTARAC TONINO PICULA:

Objavljeno:11/02/2022. 10:02

Ruske snage na granici Ukrajine nisu lokalni problem već globalna prijetnja

Grupiranje ruskih snaga na ukrajinsko-ruskoj granici odavno nije lokalni problem i danas je globalna sigurnosna prijetnja, rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula za BBC.

Ukrajina je ušla u osmu godišnjicu rata s proruskim separatistima koji su, uz podršku Rusije, otcijepili čak tri istočnoukrajinske regije – Donjeck, Luhansk i Krim, rekao je za BBC World News i BBC One Tonino Picula, koordinator za vanjsku politiku EU iz grupe Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu, a prenosi njegov ured.

Grupiranje ruskih snaga na ukrajinsko-ruskoj granici odavno je prestao biti lokalni problem, danas je to globalna sigurnosna prijetnja, ocijenio je.

Pohvalio je razuman pristup Ukrajinaca.

“Možda zvuči paradoksalno ali dok se oko Ukrajine razvija prava drama, građani, kao i državni vrh, nisu skloni dramatiziranju. Građani su svakako zabrinuti, ali ne odaju dojam da su u panici”, rekao je.

Prenio je ocjenu svojih ukrajinskih sagovornika da nema potrebe izazivati osjećaj izvanrednog stanja prikazivanjem vojne opreme na ulicama kako bi se destabilizirao bankarski sistem i privreda. Čak i bez izravne vojne agresije Rusija godinama aktivno potkopava ukrajinski demokratski i društveno-ekonomski razvoj, dezinformacijama i drugim sredstvima, rekao je.

Komentirao je i današnji posjet britanskog premijera Borisa Johnsona Bruxellesu i njegovu izjavu da je Evropa u najvećoj sigurnosnoj krizi u zadnjih nekoliko desetljeća, Picula je rekao kako se to već podrazumijeva.

“Rat je nažalost bliži nego ikad u zadnjih dvadeset godina, ali vjerujem da još postoji šansa da se preokrene tok radnji i događaja putem jake diplomatije”, rekao je.

Picula smatra da je tu ključno jedinstvo Zapada.

“Moramo biti vrlo usredotočeni na očuvanje jedinstva zapadnih zemalja ako mislimo na najučinkovitiji način odvratiti ovu potencijalnu rusku agresiju”, rekao je.

Ovo je kriza u kojoj brojni evropski čelnici imaju priliku dokazati kako razmišljaju o trenutnoj sigurnosnoj arhitekturi u Evropi, ističe.

Uspoređujući ruski i evropski pristup, ocijenio je da je Rusiji daleko jednostavnije govoriti jedinstvenim glasom, jer je to glas predsjednika Putina.

S druge strane, Zapad je pluralistički, različite članice imaju različite senzibilitete i interese. U ovoj je kriznoj situaciji najvažnije je zadržati zajednički nastup, kako Rusija ne bi imala mogućnost iskoristiti nesuglasice u svojem pokušaju napada na suverenitet Ukrajine. Različiti glasovi Pariza i Londona nisu problem dok je finalni stav u nastupu prema Moskvi jedinstven, naglašava.

Po njegovim riječima, Ukrajincima je najviše stalo do toga da čuju jasnu poruku o podršci NATO i EU u mogućem sukobu s Moskvom.

“Ne vjerujem da među evropskim liderima postoje oni koji bi bili spremni Ukrajinu zanemariti, već moramo omogućiti Ukrajincima da obrane svoju slobodu i način života”, istaknuo je.

Ova kriza je veliki stres test i za nas u Evropskoj uniji, najveći još od ratova nakon raspada Jugoslavije, zaključio je Picula.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo