Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

FEDERALNA DIREKCIJA ROBNIH REZERVI:
Građane ne treba strašiti poskupljenjima, Vlada ima mehanizme zaštite i dovoljno robnih rezervi

Objavljeno:18/02/2022. 08:40


Za ublažavanje posljedica poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Vlada Federacije BiH je u ovogodišnjem predloženom Budžetu FBiH, planirala deset puta veće izdvajanje za Federalnu direkciju robnih rezervi u odnosu na sve ranije godine. Naime, sa dva miliona KM budžet ove institucije, kako je planirano, bit će povećan na 20 miliona KM u 2022. godini.
Dodatno, kako je na sastanku kolegija Vlade FBiH, informirao direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka, u Federaciji BiH trenutno na rezervama ima dostupnih roba u vrijednosti od 30 miliona KM.

Nema razloga za strah
– Uz te zalihe robe, kao i 20 miliona KM predloženih u budžetu, stanovništvo Federacije nema razloga za strah. Nakon sastanka u Uredu premijera Fadila Novalića, mogu potvrditi da je Vlada Federacije zajedno sa Federalnom direkcijom robnih rezervi preduzela mjere i aktivnosti na donošenju plana da se pomogne građanima u zaustavljanju rasta cijena, prvenstveno, brašna, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica. Sa postojećim zalihama pšenice, Federacija ima dovoljno brašna koje bi se proizvelo za četiri mjeseca, a to znači do naredne žetve pšenice. Brašna neće nestati i građane niko ne treba strašiti povećanjima njegovih cijena, rekao je direktor Bavrka.
Pojasnio je da se traže modeli za najbolja rješenja, te će Direkcija do kraja ove sedmice dostaviti prijedlog plana Vladi FBiH na usvajanje.
– Tražimo modus da li trošiti robe iz robnih rezervi, da li ići na subvencioniranje proizvodnje brašna, kako i na koji način zalediti cijene, povećati zalihe, te sve uraditi u skladu sa zakonskim rješenjima. Olakšavajuća okolnost je i da je Vlada FBiH predvidjela za resor poljoprivredne proizvodnje ovogodišnji budžet veći od 100 miliona KM. Također, imamo za sada tendenciju pada cijena pšenice na tržištu. Usvajanjem budžeta za ovu godinu, mi ćemo biti obavezani na promptno djelovanje i nadamo se da će on biti usvojen uskoro u Parlamentu FBiH, dodao je Bavrka.

Svi u sistemu moraju reagirati
Istakao je i da u svim ovim pronalaženjima načina da se zaštite građani od udara na njihovu egzistenciju, svi u sistemu moraju reagirati, od lanca funkcioniranja javno – privatnog partnerstva do doprinosa koje može dati Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH.
– Jedan od poteza može biti i da se na police tržnih centara stave, naprimjer, desetkilogramska pakovanja brašna na kojima bi pisalo: “Subvencionirano brašno od Vlade FBiH”. No, tu se moramo zaštititi od mogućih zloupotreba sa strane i donijeti najbolje mehanizme da budemo sigurni da će to brašno biti stavljeno na raspolaganje isključivo građanima Federacije. Također, u tom slučaju moramo onemogućiti pojedine velike proizvođače, pekare, da ne pokupuju te zalihe i proizvod ponovno prodaju po skupljoj cijeni, naveo jedirektor Federalne direkcije robnih rezervi.

Također je dodao je da ne može iznositi detalje o zalihama jer, kao i u svakoj drugoj zemlji, i prema Zakonu o robnim rezervama FBiH, planovi, programi, nabavke, poslovanje u okviru Federalne direkcije robnih rezervi nose oznaku državne tajne.
– No, siguran sam da uz opredjeljenje koje je iskazala Vlada FBiH, možemo izaći što bezbolnije iz ove krize izazvane poskupljenjima na globalnom nivou, zaključio je Bavrka.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo