Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

FIRME IZ BOSANSKE KRUPE TRAŽE RADNIKE U TUZLI

Objavljeno:11/02/2022. 08:51

Skoro da više nije ni bitno koji je sektor u pitanju

Firma trenutno upošljava 300 radnika, a plan je da u naredne tri do četiri godine uposli još 300 | Prosjek plate uposlenim u pogonu u Bosanskoj Krupi je 1.500 do 2.000 KM

Posljednjih godina poslodavci se u Bosni i Hercegovini najčešće susreću sa problemom radne snage. Skoro da više nije ni bitno koji je sektor u pitanju – svima nedostaje stručne radne snage. Jedna od takvih kompanija koja planira širenje i kojoj će trebati radnika je i kompanija Bosnacar iz Bosanske Krupe.

Naime, predstavnici ove talijanske firme planiraju širenje poslovanja i otvaranje novih pogona, a za to im je potrebna radna snaga koju je sve teže naći te su s tim u vezi boravili u Tuzli, gdje su se susreli sa predstavnicima Instituta za zavarivanje i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Bosancar je firma koja već 18 godina posluje u Bosni i Hercegovini. U Bosanskoj Krupi ima pogon površine 17 hiljada kvadratnih metara u koji je uloženo više od 24 miliona KM. Firma se bavi proizvodnjom kabina za razne industrijske, građevinske i poljoprivredne mašine. S obzirom na planove širenja i otvaranja novih pogona ove firme, iskazana je potreba za upošljavanjem novih radnika, što je i bio razlog posjete Tuzli i navedenim institucijama, prenijele su agencije.
– Došao sam u Tuzlanski kanton da vidim da li mogu da nađem osobe koje mi trebaju u firmi, inžinjere, varioce i ostale osobe koje bih mogao zaposliti u svojim pogonima. Također, radimo u mašinskom sektoru tako da nam trebaju ta zanimanja. Treba nam 50 radnika, kazao je Giuuseppe Franchi, vlasnik firme.

Firma trenutno upošljava 300 radnika, a plan je da u naredne tri do četiri godine uposli još 300. Prosjek plate radnicima uposlenim u pogonu u Bosanskoj Krupi je 1.500 do 2.000 KM.
Predstavnici ove firme smatraju da se dobrim odnosom prema radniku i kvalitetnim uslovima rada može zaustaviti odlazak stručnog kadra iz Bosne i Hercegovine. Firma Bosancar najavila je da uskoro u Prijedoru otvara i pogon za proizvodnju željezničkih vagona, a svi njihovi proizvodi namijenjeni su za strano tržište.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo