Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Heroji nacije! – Danas počinje obilježavanje 30. godišnjice formiranja Armije RBiH: “Srcem i prsima branili su svoj narod”

Objavljeno:14/04/2022. 06:52

Središnja proslava Dana Armije RBiH planirana je za petak u Kasarni Rajlovac, Sarajevo u 11 sati

Danas, 14. aprila, počinje obilježavanje 30. godišnjice formiranja Armije RBiH.

Armija je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene zemlje Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na našu domovinu. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i taj datum se obilježava kao Dan armije RBiH. Armiju, koju je činilo više od dvjesto hiljada vojnika, formirale su jedinice Teritorijalne odbrane BiH i organizirani dobrovoljci.

“Mnogoljudna bosanska ratna Armija, koja je srcem i prsima branila Bosnu i njen narod, izvršila je svoj zadatak! Zahvaljujući njoj, u miru koji je zaključen, ima i nešto pravde, za nas. I to, ima onoliko pravde, koliko je to njena zasluga. Narod se ponosio vama, uvjereni, uvjeren da ste vi najbolji vojnici na svijetu. I jeste! Neprijatelj to zna, i ubuduće će tri puta razmisliti, prije nego što se usudi da digne ruku na zemlju i narod, i narod ove zemlje. Hiljadu devetsto devedeset i druga godina, uz Božiju pomoć, neće se više nikada ponoviti”.

Ovako je govorio prvi predsjednik Predsjedništva BiH rahmetli Alija Izetbegović na čuvenoj smotri ponosa i slave, na Olimpijskom stadionu Koševo, prilikom Smotre jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. aprila 1997. godine.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, prisustvovat će polaganju vijenaca i odavanju počasti poginulim borcima i šehidima Armije RBiH na Šehidskom spomen-mezarju Kovači, a zatim i na gradskom groblju Stadion Koševo.

Komšić će danas prisustvovati i obilježavanju 30. godišnjice formiranja Armije Republike BiH u Mostaru gdje će također položiti cvijeće i odati počast poginulim borcima i šehidima Armije RBIH na mezarju Šehitluci Mostar u 13 sati i 30 minuta.

Kako se navodi u najavi, istoga dana u 14 sati bit će održana svečana akademija u Narodnom pozorištu Mostar, na kojoj će se obratiti Komšić.

U petak, 15. aprila, bit će upriličena posjeta mjesnim mezarjima i spomen-obilježjima u Prozoru, Konjicu, Jablanici, Drežnici, Blagaju, Stocu, Čapljini i Liska parku.

Središnja proslava Dana Armije RBiH planirana je za petak u Kasarni Rajlovac, Sarajevo u 11 sati.

Organizatori obilježavanja su RVI HNK, JOB HNK “Unija veterana”, UG DNRP “Zlatni ljiljan” HNK te Organizacija PŠ i PB HNK.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo