25/06/2024

I TO BEZ LJUDSKE POSADE Britanci kupuju ‘morsko čudovište‘, najjaču podmornicu koja je ikad plovila europskim vodama: ‘Ovo mijenja sve!‘

Objavljeno:05/12/2022. 08:28

I TO BEZ LJUDSKE POSADE Britanci kupuju ‘morsko čudovište‘, najjaču podmornicu koja je ikad plovila europskim vodama: ‘Ovo mijenja sve!‘

Podmornički dron svojom dužinom od 12,2 metara odgovara dužini legendarnog londonskog autobusa – crvenog double-deckera.

Britanska vojska potpisala je ugovor vrijedan 15,4 milijuna funti za nabavu besposadne podmornice. Podmornički dron, koji svojom dužinom od 12,2 metara odgovara dužini legendarnog londonskog autobusa – crvenog double-deckera, britanskoj ratnoj mornarici trebao bi biti isporučen do 2024. godine, piše Business Insider.

Prvi britanski podmornički dron, nazvan Cetus (po Keti, morskom čudovištu iz grčke mitologije), koristit će se za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture i praćenje (sumnjivih) aktivnosti pod morem.

Ministarstvo obrane kaže da Cetus može “pokriti” tisuću milja oceanskog dna u jednoj misiji i da može operirati na dubinama puno većim od onih na kojima plove ostale podmornice iz britanske mornaričke flote. “Bit će to najveća i najsloženija podmornica bez posade kojom upravlja neka europska mornarica”, stoji u priopćenju britanske vlade.

– Ova iznimna autonomna podmornica potpuno će preokrenuti “igru” i pomoći Britaniji u dominaciji podvodnim bojištem – kaže admiral Ben Key.

Vijest o novom britanskom dronu dolazi nakon što je veliku pažnju zapadnih saveznika izazvala podvodna eksplozija koja je učinila veliku štetu na magistralnom plinovodu Sjeverni tok, kojim se ruski plin “lifrao” prema Njemačkoj i ostatku Europe. Na Zapadu se i dalje sumnja da iza te sabotaže stoje ruske vlasti. John Brennan, bivši direktor CIA-e, rekao je za CNN da se radilo o “činu sabotaže” i prst uperio prema Moskvi.

Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je dodatno zaštiti svoj podvodni prostor nakon što su u listopadu otoci u blizini obale Škotske bili odsječeni od vanjskog svijeta poslije misterioznog oštećenja podvodnih internetskih i telefonskih kablova.

– Kako bi odgovorila na rastuće prijetnje našoj podvodnoj infrastrukturi, Kraljevska mornarica mora biti ispred konkurencije. Imamo pravu stvar za zaštitu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva i naših saveznika – rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace nakon što je potpisan ugovor o nabavi besposadne podmornice.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo