Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

I TO BEZ LJUDSKE POSADE Britanci kupuju ‘morsko čudovište‘, najjaču podmornicu koja je ikad plovila europskim vodama: ‘Ovo mijenja sve!‘

Objavljeno:05/12/2022. 08:28

I TO BEZ LJUDSKE POSADE Britanci kupuju ‘morsko čudovište‘, najjaču podmornicu koja je ikad plovila europskim vodama: ‘Ovo mijenja sve!‘

Podmornički dron svojom dužinom od 12,2 metara odgovara dužini legendarnog londonskog autobusa – crvenog double-deckera.

Britanska vojska potpisala je ugovor vrijedan 15,4 milijuna funti za nabavu besposadne podmornice. Podmornički dron, koji svojom dužinom od 12,2 metara odgovara dužini legendarnog londonskog autobusa – crvenog double-deckera, britanskoj ratnoj mornarici trebao bi biti isporučen do 2024. godine, piše Business Insider.

Prvi britanski podmornički dron, nazvan Cetus (po Keti, morskom čudovištu iz grčke mitologije), koristit će se za zaštitu kritične nacionalne infrastrukture i praćenje (sumnjivih) aktivnosti pod morem.

Ministarstvo obrane kaže da Cetus može “pokriti” tisuću milja oceanskog dna u jednoj misiji i da može operirati na dubinama puno većim od onih na kojima plove ostale podmornice iz britanske mornaričke flote. “Bit će to najveća i najsloženija podmornica bez posade kojom upravlja neka europska mornarica”, stoji u priopćenju britanske vlade.

– Ova iznimna autonomna podmornica potpuno će preokrenuti “igru” i pomoći Britaniji u dominaciji podvodnim bojištem – kaže admiral Ben Key.

Vijest o novom britanskom dronu dolazi nakon što je veliku pažnju zapadnih saveznika izazvala podvodna eksplozija koja je učinila veliku štetu na magistralnom plinovodu Sjeverni tok, kojim se ruski plin “lifrao” prema Njemačkoj i ostatku Europe. Na Zapadu se i dalje sumnja da iza te sabotaže stoje ruske vlasti. John Brennan, bivši direktor CIA-e, rekao je za CNN da se radilo o “činu sabotaže” i prst uperio prema Moskvi.

Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je dodatno zaštiti svoj podvodni prostor nakon što su u listopadu otoci u blizini obale Škotske bili odsječeni od vanjskog svijeta poslije misterioznog oštećenja podvodnih internetskih i telefonskih kablova.

– Kako bi odgovorila na rastuće prijetnje našoj podvodnoj infrastrukturi, Kraljevska mornarica mora biti ispred konkurencije. Imamo pravu stvar za zaštitu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva i naših saveznika – rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace nakon što je potpisan ugovor o nabavi besposadne podmornice.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.