21/07/2024

KAD POLUDI MOŽE IZAZVATI TEŠKU ZBUNJOZU U ORGANIZMU! Splitska liječnica otkriva šta poduzeti kad štitnjača proradi

Objavljeno:22/11/2022. 09:54

KAD POLUDI MOŽE IZAZVATI TEŠKU ZBUNJOZU U ORGANIZMU! Splitska liječnica otkriva šta poduzeti kad štitnjača proradi

Nevjerovatno je koliko problema može uzrokovati štitnjača, mala žlijezda leptirastog oblika koja se nalazi u predjelu vrata. Jednako je problematično ako štitnjača radi 100 na sat, ili puževim korakom, budući da hormoni štitnjače između ostalog reguliraju našu tjelesnu temperaturu, metabolizam i rad srca.

Manjak ili višak ovih hormona u tijelu stoga može izazvati priličnu zabunu. Osobito je velika vjerovatnoća problema sa štitnjačom ako ste žena, i ako ste stariji od 35 godina. Dakle, koji su najkarakterističniji simptomi koji upozoravaju da vam štitnjača ne radi kako bi trebala, i da bi pregled kod liječnika bio dobra ideja?

I šta možemo učiniti sami da pomognemo vlastitom tijelu, otkrila nam je dr. Dubravka Brdar, specijalistica nuklearne medicine u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu KBC-a Split.

– Učestalost hipotireoze je 1 do -2 % (subklinička hipotireoza, uredni T3 i T4, a TSH povišen; -9 %); hipertireoza 0,5 do 2% (subklinička hipertireoza, uredni T3 i T4, snižen TSH; -3%; a u područjima s dostatnim unosom joda 6 -10 %). Genetski faktori doprinose individualnim razlikama hormona štitnjače i TSH u krvi s udjelom do 65%. Velik broj faktora okoliša također utječe na funkciju štitnjače.

To su u prvom redu prehrana, fizički i emocionalni stres, mnogi lijekovi, pušenje i konzumacija alkohola. Za sintezu hormona štitnjače neophodan je jod, a u organizam se unosi vodom i hranom, ali osim joda, na razinu hormona štitnjače utječu i drugi mikronutrijenti kao što su selen, cink, vitamin D – kaže dr. Brdar, te pojašnjava koja je funkcija svakog od njih.

PROVJERITE SELEN, CINK I VITAMIN D
Selen je sastavni dio enzima koji su bitni za zaštitu od slobodnih radikala, a i enzima koji sudjeluju u metabolizmu hormona štitnjače. Studije su pokazale povezanost smanjene koncentracije selena i gušavosti, hipotireoze, kao i autoimunih bolesti štitnjače. Cink je također bitan u sintezi hormona štitnjače, te je u pacijenata s hipotireozom razina cinka često snižena.

Vitamin D djeluje na izlučivanje hormona štitnjače izravno, preko receptora za vitamin D u hipofizi i u štitnjači. Istraživanja su pokazala povezanost autoimunih bolesti štitnjače sa sniženom koncentracijom vitamina D. Češća konzumacija povrća, sušenog voća, orašastih plodova, koji sadrže omega-3 masne kiseline, fitosterole i polifenole, povezuje se s manjom pojavnosti autoimunih bolesti štitnjače, koje su danas najčešći uzrok funkcijskih poremećaja štitnjače, hipo i hipertireoze.

Neki se lijekovi također povezuju s poremećajima rada štitne žlijezde, a osobito lijekovi koji se koriste u liječenju karcinoma!?

– Tačno je da mnogi lijekovi interferiraju sa sintezom, izlučivanjem, transportom, metabolizmom i djelovanjem hormona štitnjače. Nažalost, istina je da je sve veći broj onkoloških bolesnika. Veliki broj lijekova koji se koriste u terapiji karcinoma mogu dovesti do poremećaja hormona štitnjače.

Pušenje je povezano s povećanim rizikom za Gravesovu bolest, autoimunu bolest koja je danas najčešći uzrok hipertireoze. Umjerena konzumacija alkohola ima također protektivnu ulogu u razvoju autoimunih bolesti štitnjače. Svemu doprinosi i današnji način života.

PRIRODNI RECEPTI
Odnosi li se to u prvom redu na prehranu?

– Činjenica je da je prehrana danas nekvalitetna, nezdrava, prekomjerno se konzumira “fast food”, u proizvodnji hrane prekomjerna je upotreba pesticida i herbicida. Tako postoje podaci da se posljednjih 100-150 godina konzumacija omega-3 masnih kiselina smanjila za čak 80 posto, a unos omega-6 masnih kiselina povećao nekoliko stotina puta! Stoga je stručna preporuka – popravimo i “popravimo” ono na što možemo utjecati, a sigurno možemo odlučiti da naša prehrana bude raznolika i da zastupljenost masti, proteina i ugljikohidrata bude uravnotežena.

Mi u Dalmaciji trebamo što više jesti mediteransku hranu, iskoristiti blagodati podneblja, jer su nam nadohvat prirodni izvori omega-3 masnih kiselina – plava riba, orašasti plodovi, obilje voća i povrća. Samo 20-ak minuta dnevnog izlaganja suncu dovoljno je za sintezu vitamina D, ujutro ili predvečer, ali ne u podne, što manje sjedenja pred računalima i što manje boravka u zatvorenim prostorima. I naravno, što više fizičke aktivnosti, ako ništa drugo korisne su i duge lagane šetnje.

Zagovornik sam svih ovih prirodnih recepata i možemo ih koristiti uz malo dobre volje i truda, a tek u situacijama kad to nije moguće ili je deficit velik, u obzir dolazi nadoknada u obliku “preparata”.

Anaplastični – jedan od najmalignijih karcinoma

Karcinomi štitnjače čine oko 1 posto svih malignih tumora. U žena su oko 3-4 puta češći nego u muškaraca, a jedini sigurno dokazani čimbenik rizika je vanjsko zračenje vrata u dječjoj dobi, a budući da su češći kod žena, mogli bi biti povezani sa ženskim spolnim hormonima. Manje zloćudni tipovi karcinoma imaju vrlo dobru prognozu s tim da je ona lošija u starijoj životnoj dobi i kod prisutnih udaljenih metastaza (kosti, pluća, mozak). 30-godišnje preživljenje bolesnika s papilarnim karcinomima stadija I i II (tj. bez udaljenih metastaza) je 90-100%, a kod bolesnika s udaljenim metastazama 15-godišnje preživljenje je 35%.

Anaplastični karcinom štitnjače je jedan od najmalignijih karcinoma u čovjeka koji se javlja u starijoj dobi i njihova prognoza je vrlo loša, a simptomi su obično nespecifični – bolesnici se žale na nelagodu, pritisak u vratu, umor ili se jave na pregled zbog napipanog čvora u štitnjači ili na vratu.

Ispravite stvar ovim namirnicama

Omega-3 esencijalne masti

Konzumacija esencijalnih omega-3 masti (EPA i DHA) sadržanih u ribi koja se nalazi u hladnim vodama vrlo je važna za pravilnu ravnotežu hormona štitnjače. Posebno se preporuča konzumacija svježeg divljeg lososa, skuše i sardine jer pridonose boljem radu neurotransmitera, poboljšavaju rad imunološkog sustava i pozitivno utječu na raspoloženje.

Kokosovo ulje

Jedno od mnogih djevičanskih ulja koje se preporučuje je ekstra djevičansko kokosovo ulje. Bogato je srednjelančanim zasićenim mastima i preporučuje se osobama koje imaju problema s probavljanjem masti.

Alge

Morske alge su najbolji izvor joda. Alge kao što su haloga, nori i dulse pomažu boljem radu štitnjače.

Probiotici

U probiotičke namirnice spadaju jogurt, kombucha, kefir, kiseli kupus i kozje mlijeko. Naravno, svi ti proizvodi trebaju biti organskog podrijetla!

Proklijale sjemenke i orašasti plodovi

Biljni izvori omega-3 masnih kiselina su orašasti plodovi, sjemenke lana, konoplje i chia sjemenke, koje su ključne za ravnotežu hormona i štitnjače.

Voda

Voda hidratizira tkiva, uklanja otpad i toksine, vlaži kožu i prenosi minerale, vitamine, bjelančevine i šećere po tijelu kako bi se mogao odvijati proces asimilacije. Preporučuje se konzumiranje desetak čaša vode dnevno.

Hrana s visokim sadržajem vlakana

Kod osoba koje imaju hipotireozu dolazi do usporavanja probave, a javljaju se i probavni problemi, stoga je važno u prehranu uključiti vlakna. Preporučuje se najmanje 30 do 40 grama vlakana dnevno.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo