Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

KNJIŽEVNIK SVETISLAV BASARA: “Srbiji je potrebno ono što joj je Đinđić ponudio, a ona odbacila. Od tada do danas joj trebaju samo brašno, zejtin i šećer”

Objavljeno:23/03/2022. 08:55


S jednim od najznačajnjiih suvremenih srpskih pisaca razgovarali smo o Aleksandra Vučiću i „srpskom svetu“ Vladimiru Putinu, ratu u Ukrajini, Milošu Koviću…

Svetislav Basara jedan je od najznačajnijih suvremenih srpskih pisaca. Dobitnik je više nagrada za književnost u Srbiji, a njegov roman „Fama o biciklistima“ mnogi smatraju jednim od najboljih romana devetog desetljeća 20. vijeka. Basarine drame su izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na sedam jezika. Basarin roman „Kontraendorfin“ dobitnik je NIN-ove nagrade za 2020. godinu. Basara je, kako je napisao riječki „Novi list“, veliki dio svog stvaralačkog opusa zasnovao na osporavanju nacionalnih mitova, stereotipa, autoriteta i tradicije, pa i velikana srpske književnosti.

U jednoj od svojih kolumni koju je pisao za list „Danas“ Basara se bavio i likom i djelom srpskog istoričara Miloša Kovića kojem je prije nekoliko dana zabranjen ulazak u našu državu. Ova i još nekoliko aktualnih tema bili su nam povod za kratki razgovor sa Basarom.

Ković je bacač “dimnih bombi“
Gospodine Basara, ovih dana vrlo je aktualna tema zabrana ulaska historičaru Milošu Koviću u Bosnu i Hercegovinu. U kolumni lista „Danas“ za koji ste nekada pisali, prije pet godina ste se bavili Kovićevim „likom i djelom“. Šta mislite o Kovićevom javnom djelovanju i kako komentirate reakcije na ovu zabranu? Dodik je to čak nazvao i „napadom na srpski narod“ i RS…

„Da, u hroničnom nedostatku boljih, ta je tema prilično aktualna. Zabrana ulaska ustvari je snažan vjetar u leđa Kovićevom ‘javnom djelovanju’. Postao je srpski junak dana. Šta mislim o njegovom djelovanju? Moram reći da je Ković gradski ‘oriđinal’ sa doktoratom, bacač dimnih bombi, jedan u horu ‘patriota’ koji ponavlja istu samoviktimizacijsku priču, mada je svaki od tih javnih djelatnika izgovarao kao da je otkrio vrelo mudrosti. Beznačajan tip, jedan od mnogih koji, ipak, u vremenu uspona beznačajnosti mogu nanijeti značajnu štetu.“

Zanimljivo je posljednjih nekoliko sedmica promatrati ponašanje Aleksandra Vučića koji pokušava sjediti na dvije stolice, između Rusije i Evropske unije. Može li on dugo tako sjediti na dvije stolice očekujući da će biti jednako dobro prihvaćen u Moskvi i Bruxellesu?

„Vučićevo sjedenje na dvije stolice više neće ići. S druge strane, Srbija ne može funkcionirati ako ne sjedi na te dvije stolice. Energetski je zavisna od Rusije, ekonomski od EU. Nečega će morati da se liši. Moramo sačekati da se završe izbori da bismo vidjeli čega će se lišiti. Nečega će morati.“

Prošle godine na pulskom sajmu knjige ste izjavili da su srpski nacionalisti prije bili „pijandure i marginalci“, a da se potom dogodio srbokomunizam. Je li Srbija izašla iz srbokomunizma?

„To ‘pijandure i marginalci’ odnosilo se na nacionaliste iz sedamdesetih godina XX veka, koji su bili rjetkost. Iz nekog razloga, uglavnom su to bili provincijski advokati koji su po opskurnim kafanama pričali o Srbiji koja je triput ratovala, a koju je unazadio Tito. U to vrijeme su bili dio folklora. Sada su “mainstream”.

Posebno je odjeknula Vaša izjava da je „srpski svet“ obična megabudalaština i ništa drugo nego „velika Srbija“. Šta je potrebno Srbiji umjesto „srpskog sveta“?

„Mislim da je ‘srpski svet’ narativ za unutrašnju političku upotrebu, faktor mobilizacije – bolje reći animacije masa. Ništa više. Država koja sebi dozvoli da energetski zavisi od Rusije, a ekonomski od EU, u stanju je da nanese štetu samo sebi. Srbiji je potrebno ono što joj je Zoran Đinđić ponudio, a ona odbacila. Od tog vremena naovamo sve što joj treba su brašno, zejtin i šećer.“

Uskoro će izbori u Srbiji. Vidite li neku alternativu Aleksandru Vučiću ili su mu protukandidati svi „mali Vučići“? Ima li nade za neku normalnu, građansku, proevropsku Srbiju iz koje će dolaziti iskreni pomirljivi tonovi koji će zaista biti usmjereni ka dobrosusjedskim odnosima sa zemljama bivše Jugoslavije?

„Nema nikakve alternative. Opozicija se zapravo utrkuje sa Vučićem u svim disciplinama u kojima je on ubjedljivo najbolji. Pri tom niko od kandidata ne bi bio u stanju da organizuje distribuciju brašna, zejtina i šećera.“

I Putin će, kao i svi mi, umrijeti
Kako će se završiti rat u Ukrajini i kakvu budućnost svijeta vidite nakon ruske agresije na Ukrajinu, kako će završiti Putin i njegova ludost?

„Samo Bog zna kako će se završiti taj bezumni rat. Kako god da završi, svijet će biti mračnije mjesto nego što je bio, a već je bio prilično mračan. Vladimir Putin će završiti kao i svi mi, tako što će jednoga dana umrijeti. Kako i kad, to ne znam.”

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo