Koalicija “Pod lupom”: Sakupljeno 92.000 potpisa za slobodne i poštene izbore

Objavljeno:15/03/2022. 12:36


Glavni cilj kampanje je sprječavanje izbornih krađa i prevara uvođenjem elektronskih provjera birača i mašina za skeniranje glasačkih listića

Koalicija “Pod lupom” je zajedno sa više od 70 organizacija civilnog društva organizovala preko 600 uličnih akcija na 79 lokacija u 74 grada i opštine širom Bosne i Hercegovine. Pune dvije sedmice su se aktivno prikupljali potpisi građana i građanki na ulicama bh. gradova, a peticija za uvođenje novih tehnologija se mogla potpisati online i nakon tog perioda.

Građani i građanke BiH su stali iza napora za sprečavanje izbornih krađa i prevara uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića. Podsjećamo, uvođenjem mašina za skeniranje glasačkih listića spriječile bi se izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova.

Kvalitetnija postizborna analiza
Dodatno, bila bi omogućena kvalitetnija postizborna analiza i forenzika od strane izborne administracije, posmatrača izbora i svih sudionika izbornog procesa. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi se imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta. Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlaze na glasanje kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu.

Iako nove, pomenute tehnologije nisu novost, jer postoje u 50-ak demokratskih država svijeta i potrebna je samo politička volja da bi se primijenile u praksi i u BiH. Peticija svakako jeste vid pritiska i direktne demokratije koju niti jedan donosioc odluka u demokratskoj državi ne bi trebao ignorisati.

Unapređenje izbornog procesa
– Danas smo dali 92.000 razloga za unapređenje izbornog procesa u BiH kako bismo konačno imali slobodnije i poštenije izbore u BiH. Jasno je da većina građana i građanki BiH smatra da je neophodno raditi na povećanju integriteta izbornog procesa koji je godinama unazad kompromitovan. Dio rješenja kojim bi se vratilo poljuljano povjerenje građana te smanjile izborne krađe leži upravo u smanjenju uticaja ljudskog faktora tj. uticaja stranačkih ljudi na izborni proces, kroz rješenja koja podrazumijevaju nove tehnologije u izborima – izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije “Pod lupom”.

Za bilo kakvo unapređenje izbora u BiH ostalo je oko 45 dana. Koalicija “Pod lupom” će u tom periodu nastaviti zagovaranje poboljšanja izbornog procesa. Izborna reforma ne može biti izborna ucjena, a odgađanje izbora u BiH ne smije biti opcija. Opšti izbori trebaju se održati ove godine, u skladu sa zakonom.

Odgovornost političara
Odgovornost političara u ovoj zemlji je da se obavezujuće presude sudova provedu, a izmjene koje će spriječiti izborne prevare dese. Oduzimanje prava građana da biraju i budu birani na izborima predstavljalo bi poraz demokratije u BiH i potencijalno uvelo državu u još veću krizu.

Koalicija “Pod lupom” traži od donosioca odluka na svim nivoima da rade na javnim politikama koje će dovesti do boljeg kvaliteta života građana, da ne potcjenjuju demokratski napredak koji je ostvaren i da se suzdrže od narativa koji nas vraća 20 godina unazad i dovodi u pitanje sigurnost građana.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


////// MAGAZIN //////

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002