LOKALNA ZAJEDNICA I KANTON POKAZALI SNAGU I ODLUČNOST:
Krajina šalje pomoć Ukrajini

Objavljeno:04/03/2022. 08:59


F. Vojić


Mnoge zemlje u Evropi i svijetu u komunikaciji sa diplomatskim misijama Ukrajine širom svijeta poduzimaju određene korake kada je u pitanju pružanje različitih vrsta pomoći Ukrajini i narodu ove zemlje. Bosna i Hercegovina, uzimajući u obzir političko stanje u zemlji, na državnom nivou vlasti kroz Vijeće ministara BiH, kako stvari trenutno stoje, neće postići konsenzus.

Iz tog razloga je diplomatska misija Ukrajine u BiH odlučila da se obrati lokalnim zajednicama u BiH kada je u pitanju pomoć ovoj zemlji. U tom kontekstu su premijer Mustafata Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević stupili u kontakt sa otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailom, kako bi iznašli načine i puteve dostavljanja pomoći narodu ove zemlje kako bi na taj način izrazili svoju podršku i suosjećanje sa žrtvama agresije u Ukrajini.

– Svjesni trenutnih blokada u radu državnih institucija, mi smo već u prvim danima napada na Ukrajinu shvatili značaj osude agresije na tu zemlju, jer je i BiH u ne tako davnoj prošlosti i sama morala da se brani od agresora, kao i značaj podrške i pomoći Ukrajini, jer smo i sami iskusili šta znači svaki vid pomoći u trenucima kada ta pomoć nadilazi materijalno i kada je jasan pokazatelj da neka zemlja ili narod nije sam. Stoga smo i odlučili da u okviru naših mogućnosti, aktiviramo one resurse i kapacitete pomoći koji bi mogli koristiti stanovništvu Ukrajine, pojasnio je premijer Mustafa Ružnić.

Prijedlog gradonačelnika Fazlića ide u smjeru da sve općine i gradovi u Federaciji BiH koje žele da pomognu, to učine putem Saveza općina i gradova FBiH kako bi se ta vrsta pomoći sumirala na jedno mjesto i kao takva ispred BiH jedinstveno doznačila Ukrajini.
“Kontaktirao sam predstavnike Saveza općina i gradova FBiH sa prijedlogom da to uradimo preko Saveza jer smatram da je bolje, brže i proceduralno lakše, a i u cilju da svi koji su spremni izdvojiti sredstva sumiraju pomoć na jedno mjesto s kojeg bi se sredstva ispred BiH transferirala Ukrajini, tako svaki grad, općina ili kanton to ne bi morao raditi sam za sebe i vršiti pojedinačne uplate, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Grad Cazin želi biti primjer i drugim lokalnim zajednicama da se uključe u humanu misiju slanja pomoći u Ukrajinu.

– Nama je jasno da brutalna agresija na Ukrajinu ima negativne posljedice ne samo za tu zemlju i njeno stanovništvo nego je i udar na kršenje međunarodnog prava i stabilnost i sigurnost izvan granica Ukrajine, a čega smo mi u BiH naročito svjesni. Zato, mi se moramo jasno opredijeliti da damo podršku i pomoć onima koji braneći sebe, u ovom slučaju ukrajinskom narodu i državi, istovremeno brane i vrijednosti koje se tiču svih nas. Stoga će Grad Cazin u ovom slučaju, kao i mnogim drugima djelovati u tom pravcu, a ovom prilikom pozivamo i sve druge da nam se pridruže u humanoj misiji pomoći Ukrajini, istakao je gradonačelnik Ogrešević.

Objavio: Unsko-sanske novine Krajina


////// MAGAZIN //////

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

PDV broj: 263024120002


prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2015. - 2023.

Reg. broj: 4263024120002