Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

LOKALNA ZAJEDNICA I KANTON POKAZALI SNAGU I ODLUČNOST:
Krajina šalje pomoć Ukrajini

Objavljeno:04/03/2022. 08:59


F. Vojić


Mnoge zemlje u Evropi i svijetu u komunikaciji sa diplomatskim misijama Ukrajine širom svijeta poduzimaju određene korake kada je u pitanju pružanje različitih vrsta pomoći Ukrajini i narodu ove zemlje. Bosna i Hercegovina, uzimajući u obzir političko stanje u zemlji, na državnom nivou vlasti kroz Vijeće ministara BiH, kako stvari trenutno stoje, neće postići konsenzus.

Iz tog razloga je diplomatska misija Ukrajine u BiH odlučila da se obrati lokalnim zajednicama u BiH kada je u pitanju pomoć ovoj zemlji. U tom kontekstu su premijer Mustafata Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević stupili u kontakt sa otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailom, kako bi iznašli načine i puteve dostavljanja pomoći narodu ove zemlje kako bi na taj način izrazili svoju podršku i suosjećanje sa žrtvama agresije u Ukrajini.

– Svjesni trenutnih blokada u radu državnih institucija, mi smo već u prvim danima napada na Ukrajinu shvatili značaj osude agresije na tu zemlju, jer je i BiH u ne tako davnoj prošlosti i sama morala da se brani od agresora, kao i značaj podrške i pomoći Ukrajini, jer smo i sami iskusili šta znači svaki vid pomoći u trenucima kada ta pomoć nadilazi materijalno i kada je jasan pokazatelj da neka zemlja ili narod nije sam. Stoga smo i odlučili da u okviru naših mogućnosti, aktiviramo one resurse i kapacitete pomoći koji bi mogli koristiti stanovništvu Ukrajine, pojasnio je premijer Mustafa Ružnić.

Prijedlog gradonačelnika Fazlića ide u smjeru da sve općine i gradovi u Federaciji BiH koje žele da pomognu, to učine putem Saveza općina i gradova FBiH kako bi se ta vrsta pomoći sumirala na jedno mjesto i kao takva ispred BiH jedinstveno doznačila Ukrajini.
“Kontaktirao sam predstavnike Saveza općina i gradova FBiH sa prijedlogom da to uradimo preko Saveza jer smatram da je bolje, brže i proceduralno lakše, a i u cilju da svi koji su spremni izdvojiti sredstva sumiraju pomoć na jedno mjesto s kojeg bi se sredstva ispred BiH transferirala Ukrajini, tako svaki grad, općina ili kanton to ne bi morao raditi sam za sebe i vršiti pojedinačne uplate, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Grad Cazin želi biti primjer i drugim lokalnim zajednicama da se uključe u humanu misiju slanja pomoći u Ukrajinu.

– Nama je jasno da brutalna agresija na Ukrajinu ima negativne posljedice ne samo za tu zemlju i njeno stanovništvo nego je i udar na kršenje međunarodnog prava i stabilnost i sigurnost izvan granica Ukrajine, a čega smo mi u BiH naročito svjesni. Zato, mi se moramo jasno opredijeliti da damo podršku i pomoć onima koji braneći sebe, u ovom slučaju ukrajinskom narodu i državi, istovremeno brane i vrijednosti koje se tiču svih nas. Stoga će Grad Cazin u ovom slučaju, kao i mnogim drugima djelovati u tom pravcu, a ovom prilikom pozivamo i sve druge da nam se pridruže u humanoj misiji pomoći Ukrajini, istakao je gradonačelnik Ogrešević.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo