13/07/2024

“MERHAMET” OBILJEŽIO 109. GODIŠNJICU RADA

Objavljeno:11/02/2022. 08:58

Brojne aktivnosti na terenu

Svi “Merhametovi” regionalni odbori su obilježili 109. godišnjicu brojnim prigodnim humanitarnim aktivnostima na terenu, pripremanjem obroka za svoje korisnike uz razne dodatke i priloge, podjelom prehrambenih i higijenskih paketa

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” obilježilo je 109. godina postojanja i rada. Svi “Merhametovi” regionalni odbori obilježili su 109. godišnjicu brojnim prigodnim humanitarnim aktivnostima na terenu, pripremanjem obroka za svoje korisnike uz razne dodatke i priloge, podjelom prehrambenih i higijenskih paketa i razne druge vrste pomoći, potom posjetama institucijama koje brinu o raznim ugroženim kategorijama građana te brojnim drugim aktivnostima.
„Merhamet” je osnovan 1913. godine u Sarajevu. Prema riječima predsjednika ove organizacije Kenana Vrbanjca, tokom misije duge 109 godina “Merhamet” je u raznim historijskim okolnostima i periodima imao nemjerljivu ulogu u sprječavanju teških posljedica siromaštva i očuvanju ljudskog dostojanstva bošnjačkog naroda, ali i svih ostalih građana BiH kojima je pomoć bila potrebna. Vrbanjac je naglasio da je “Merhamet” poseban značaj imao tokom Drugog svjetskog rata, kao i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je pomogao opstanak bošnjačkog naroda i same države BiH. Neposredno pred rat, tadašnji entuzijasti, ponovo su udahnuli život “Merhametu” na Obnovniteljskoj skupštini, održanoj 2. februara 1991. godine, pa se 2. februar obilježava kao Dan “Merhameta”.

– Danas ‘Merhamet’ predstavlja savremenu, dobro organiziranu humanitarnu organizaciju koja nastoji da kroz brojne projekte ublaži teško socijalno-ekonomsko stanje u BiH. ‘Merhamet’ je sve svoje kapacitete i infrastrukturu podredio pružanju pomoć najugroženijem stanovništvu BiH, bez obzira na vjeru i naciju, kazao je Vrbanjac. Kako je kazao, u svoje 42 kuhinje i njihove punktove širom BiH “Merhamet” svakodnevno hrani oko 8.500 socijalno urgoženih građana. U okviru projekta “Kućna njega”, brine o starim, bolesnim i bespomoćnim osobama kojima pruža besplatne zdravstvene usluge i obezbjeđuje im pomoć, između ostalog, u prehrambenim i higijenskim paketima.

Iz Fondacije “Edah Bećirbegović”, “Merhamet” svake godine stipendira učenike iz siromašnih porodica, prije svega povratničku djecu. Redovno brine i o RVI, šehidskim porodicama, boračkoj populaciji, udruženjima žrtava rata, te pomaže brojne institucije.
“Merhamet” je samo u 2021. godini socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u BiH podijelio pomoć vrijednu nešto više od 7.500.000 KM. Raznovrsna je struktura i vrsta pomoći. Samo za obroke za svojih 8.500 korisnika “Merhamet” utroši 4.455.000 KM. Ukupno je pripremljeno i podijeljeno oko 1.500.000 obroka. U istom periodu, “Merhamet” je socijalno ugroženim porodicama na cijeloj teritoriji BiH podijelio je 24.950 prehrambenih i higijenskih paketa, čija je ukupna vrijednost iznosila blizu 849.000 KM.

– “Merhametovi” regionalni odbori koji aktivno implementiraju projekt “Kućna njega” u te svrhe su potrošili oko 90.000 KM, rekao je Vrbanjac.
“Merhametova” pomoć u 2021. godini stigla je i do Jemena, Bangladeša, Pakistana, Mijanmara, Palestine, Hvratske.
– Pored 8.500 redovnih korisnika koje svakodnevno hrani u svojim kuhinjama širom BiH, ‘Merhamet’ je tokom pandemije koronavirusa morao brinuti i o brojnim građanima koji su se, zbog izgubljenog radnog mjesta i drugih razloga, našli u teškoj materijalnoj situaciji. Samo u protekla dva mjeseca, povećan je broj korisnika za blizu 500, kazao je Vrbanjac. Poručio je da nastavljaju misiju dobročinstva, započetu daleke 1913. godine.
– I naš je temeljni zadatak adekvatna pomoć socijalno najugroženijim građanima BiH i čuvanje njihovog dostojanstva, kazao je Vrbanjac.

U USK podijeljeno 150 paketa
Povodom 109. godišnjice postojanja i rada Merhameta, Javna kuhinja Imaret podijelila je najugroženijim korisnicima 150 porodičnih paketa. Donacija je osigurana zahvaljujući Merhametu Kraljevine Švedske i donatorima iz Unsko-sanskog kantona i dijaspore.
Paketi će u narednim danima biti podijeljeni i drugim socijalno ugroženim građanima na području kantona, između ostalog i Centru „Duga“ u Kulen- Vakufu.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo