Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

MUP RS-a nezakonito popisuje osobe iz sigurnosnih agencija i Oružanih snaga

Objavljeno:16/03/2022. 09:49


„Ministarstvo vodi evidencije o zbirkama ličnih podataka i prijavljuje ih Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH radi objedinjavanja u Glavnom registru“. Međutim, MUP RS-a to nije učinio.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a nije prijavilo Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH vođenje evidencije o osobama koje rade u policiji, Oružanim snagama BiH, bivšim policajcima, a koje MUP RS-a popisuje posljednjih dana, piše Patrija.

„Agencija je o konkretnom slučaju upoznata iz saopćenja za javnost Ministarstva odbrane BiH koje je objavljeno 14.3.2022. godine. U skladu sa vlastitim nadležnostima Agencija će se obratiti MUP-u RS-a sa zahtjevom za dostavu informacija o gore pomenutim aktivnostima“, odgovorili su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH na upit novinske agencije Patria.

Prema Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima MUP-a RS-a u članu 140 stav 1 propisuje:

„Ministarstvo vodi evidencije o zbirkama ličnih podataka i prijavljuje ih Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH radi objedinjavanja u Glavnom registru“. Međutim, MUP RS-a to nije učinio.

Također, isti zakon u članu 141 propisuje vođenje evidencija i to evidencije o: događajima, uviđajima i drugim kriminalističko-tehničkim radnjama, saobraćajnim nezgodama, privremeno oduzetim predmetima, izvršenim pretresima, izvršenim krivičnim djelima i podnesenim izvještajima, izdatim prekršajnim nalozima i podnesenim zahtjevima za pokretanje prekršajnog postupka, licima kojima je provjeravan identitet, licima kojima je utvrđivan identitet, licima i predmetima za kojima se traga, licima koja su lišena slobode po bilo kojem osnovu, upotrebi sile, predstavkama građana, otiscima prstiju i dlanova u automatskom sistemu za identifikaciju, psihofiziološkim ispitivanjima, operativnim vezama, kaznenoj evidenciji, sigurnosno interesantnim licima, provjeri ličnih podataka, videonadzoru i tajnim podacima.

U stavu 2 propisano je da osim ovih evidencija Ministarstvo radi efikasnog obavljanja poslova vodi i druge evidencije koje sadrže lične podatke. Međutim, u stavu 3 jasno je navedeno da „sadržaj, način vođenja i rokovi čuvanja evidencija iz st. 1. i 2. ovog člana utvrđuju se pravilnikom koji donosi ministar.“

Ministar unutrašnjih poslova MUP-a RS-a Dragan Lukač u svojim javnim istupima nije precizirao da li je donio pravilnik o popisivanju lica koja su pripadnici sigurnosnih agencija i OS BiH navodeći da je riječ o „redovnom policijskom poslu“. Pozvao se na Uputstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz 1994. godine, koje je ažurirano prošle godine, kojim je definisano prikupljanje niza drugih relevantnih informacija s ciljem vladanja sigurnosnom situacijom

„U slučaju nekog bezbjednosnog događa i njegovog razrješenja, vanredne situacije ili pružanja pomoći prilikom zaštite i spašavanja lica i imovine ugrožene elementarnom nepogodom i slično, vrlo su korisna saznanja o licima koja posjeduju specifična znanja, obavljaju ili su obavljala specifične poslove iz sfere bezbjednosti“, kazao je Lukač 13. marta.

No i laiku je jasno da policija nema ovlasti da se bavi vojnim pitanjima kao i da pripadnike OS BiH popisuje po bilo kojem osnovu, a pogotovo bez znanja i službene korespodencije sa nadležnim u Ministarstvu odbrane BiH i OS BiH. Nakon što je u medijima objavljen obrazac D-19 MUP-a RS-a i informacija da se popisuju pripadnici OS BiH stigla je reakcija i Ministarstva odbrane BiH.

Potvrdili su da je Ministarstvo unutrašnjih poslova eniteta Republika Srpska u proteklom periodu telefonski kontaktirao pripadnike Oružanih snaga (OS) BiH koji žive na teritoriji Republike Srpske i tražio od njih određene podatke.

“S obzirom na to da je dosadašnja praksa bila da se ove i slične aktivnosti entitetskih MUP-ova provode slanjem zahtjeva prema Ministarstvu odbrane BiH, koje je tražene podatke ustupalo predmetnim institucijama, nejasno je zbog čega se pristupilo traženju podataka na ovaj način”, saopćilo je MO BiH.

Kako je navedeno u saopćenju, “posebno je simptomatično da je ova aktivnost započela u jednoj općini u Podrinju, na istoku BiH, u toku vikenda i da su tada kontaktirani samo pripadnici Oružanih snaga BiH iz reda bošnjačkog naroda”.

“Nakon naše reakcije, to je prošireno na pripadnike OS BiH iz drugih naroda, na ostale općine, kao i na zaposlene drugih državnih institucija”, kaže se u saopćenju.

Iz Ministarstva odbrane BiH ističu kako su navedena saznanja proslijedili nadležnim državnim agencijama na dalje postupanje.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo