Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Murphy otkrio svoj plan djelovanja u BiH pa poručio bh. političarima: Uradite konačno nešto, pokažite malo hrabrosti

Objavljeno:31/03/2022. 10:25

Jasno je da sam se vratio u BiH u periodu za koji mnogi kažu da je najteži. BiH su potrebne funkcionalne efikasne i odgovorne državne institucije

Američki ambasador u BiH Michael Murphy izjavio je danas kako je presretan što je ponovo u BiH gdje je radio od 2006. do 2009. godine.

– Jasno je da sam se vratio u BiH u periodu za koji mnogi kažu da je najteži. BiH su potrebne funkcionalne efikasne i odgovorne državne institucije. Spremni smo da radimo sa lokalnim i međunarodnim partnerima. Ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine promijenio je svijet. Agresija užasno podsjeća na ono što je BiH prošla 1992-1995. BiH je mjesto unutar euroatlantskih integracija, a ne autoritativnih, poput Rusije, rekao je on.

Murphy je u nastavku svog obraćanja izložio plan na koje će se probleme fokusirati u naredne tri godine.

– 1. Podržavati nastojanja da se promovira pomirenje između konstitutivnih naroda i građana BiH. Dužnost lidera je da zahtjevaju odgovornost zločinaca; 2. Pružit ću podršku reformama u oblasti vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije; 3. Podržavati ću reforme koje će utjecati na ekonomski rast, povećati investicije. BiH je potreban ekonomski rast; 4. Borba protiv lokalnih vanjskih interesa, Rusije i Kin;e 5. Podržati ću euroatlanske aspiracije BiH, rekao je on.

On je istakao kako loš dogovor nije dogovor, BiH zaslužuje dobar odgovor. Pametno je da svi lideri to kažu.

– Kada je riječ o Rusiji i agresiji, mislim da BiH može biti ponosna što je zauzela stav u Generalnoj Skupštini UN-a, rekao je Murphy istakavši kako nikad nije kasno da ljudi sjednu i rade na pravim stvarima da rade na euroatlantskim integracijama.

Murphy dodaje kako uspostava vladavine zakona i borba protiv korupcije ne može stati u vremenski okvir.

– Mi to stalno radimo. Borba protiv korupcije, uspostava vladavine zakona, je nešto što stalno traje. To je kontinuirana borba.

Istakao je kako i bh. političari moraju pokazati malo više angažmana i konačno donijeti odluke koje idu u korist države.

– Rekao sam jednu stvar koja je neophodna, da neki političari imaju malo više odvažnosti, hrabrosti. Drugi problem je da nema empatije. Puno je obaveza preuzeto od strane liderstva u BiH. Politički lideri su potpisali izjavu davno “uradit ćemo sve što možemo i trebamo da BiH postane dio euroatlantskih integracija”, ali uradite konačno nešto. Građanska ljutnja treba biti usmjerena prema onima koji su preuzeli obaveze, naveo je on.

Prokomentarisao je i mogućnost uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku od strane EU.

– EU sama donosi svoje odluke. Mi smo donijeli svoje odluke i nastavit ćemo koristiti to sredstvo. Mislim da će EU uraditi isto.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo