Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

NAKON VIŠE DECENIJA ČEKANJA: Bihaćko naselje Vrkašić dobilo modernu saobraćajnicu

Objavljeno:01/04/2022. 07:25


Mještani bihaćkog naselja Vrkašić, koje je od centra grada udaljeno tek nekoliko kilometara, konačno su dobili suvremenu saobraćajnicu. Prošle sedmice asfaltirana je i zadnja dionica puta na potezu Kamenica – Vrkašić u dužini od 550 metara.

Ovaj putni pravac ujedno je i alternativa magistralnom putu Bihać – GP Izačić. Izgradnja dvosmjerne ceste, sa trotoarima s obje strane i sistemski riješenom odvodnjom oborinskih voda, započela je nekoliko godina nakon rata. Radilo se fazno a posljednja dionica kroz samo naselje Vrkašić čekala je sve do sada. Završni radovi i asfaltiranje su privedeni kraju prošle sedmice. Mještani Vrkašića nisu krili zadovoljstvo konačnom realizacijom ove investicije, jer su godinama trpjeli lošu prohodnost u zimskim uvjetima i nesnosnu prašinu tokom ljeta.

Alternativni pravac
Ukupna vrijednost ovog projekta je 380.000 KM od čega je Grad Bihać izdvojio 300.000 KM a Vlada FBiH 80.000 KM. Ovaj putni pravac je izuzetno značajan za građane koji žive na ovom području, ali i kao alternativni pravac magistralnom putu M5 za prelazak preko rijeke Une mostom u naselju Kralje i dalje prema gradu.

Asfaltiranju pomenute dionice prisustvovali su bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić zajedno sa Šemsudinom Dedićem, federalnim ministrom poljoprivrede, direktorom Zavoda za prostorno uređenje Bihać Ademirom Toromanovićem, predsjedavajućim Gradskog vijeća Bihać Zulfikarom Handukićem i gradskim vijećnicima, te predstavnicima Mjesne zajednice.

Zadovoljni mještani
– U konačnici smo zadovoljni realizacijom ovog projekta. Ostalo je da još ovih dana postavimo vertikalnu i horizontalnu signalizaciju i time bi investiciju u cijelosti priveli kraju. Ja mislim da su mještani Vrkašića zadovoljni ali i svi ostali koji se služe ovim putnim pravcem. Kako smo rekli radi se o 550 metara novoasfaltirane ceste. Projekt je bio dosta zahtjevan. Na određenim dijelovima, u samom centru naselja, nije bilo moguće uraditi trotoare, čak ni sa jedne strane i tu su postavljeni ivičnjaci, kao i potporni zidovi gdje je to bilo potrebno.

Nastojali smo postići najbolje moguće saobraćajno rješenje ali i rješenje za mještane čije nekretnine su u neposrednoj blizini saobraćajnice, naglasio je Toromanović, direktor Zavoda za prostorno uređenje grada Bihaća.
Izvođač svih radova na ovoj dionici je bihaćko poduzeće “Sanny Boy”, koje se godinama uspješno bavi izgradnjom i održavanjem magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta u Bosni i Hercegovini.

N. Piralić


Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo