Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

‘Naše oružje su kompjuteri’: ukrajinski koderi imaju za cilj da steknu prednost na bojnom polju

Objavljeno:19/12/2022. 07:58

‘Naše oružje su kompjuteri’: ukrajinski koderi imaju za cilj da steknu prednost na bojnom polju

Delta softver razvijen da pomogne u prikupljanju i širenju informacija o kretanju neprijatelja

U neupadljivoj poslovnoj zgradi na periferiji Zaporožja, ukrajinski vojnici brusili su ono za šta su vjerovali da će biti odlučujuće oružje u njihovim naporima da odbiju rusku invaziju .

Unutra, oružje sija sa desetak kompjuterskih ekrana – stalno ažuriran prikaz bojnog polja koje se razvija na jugu. Jednim klikom na izbornik, mapa je prepuna “narandžastih dijamanata”, koji prikazuju raspored ruskih snaga. Otkrivaju gdje su sakriveni tenkovi i artiljerija, a intimni detalji jedinica i vojnika u njima prikupljeni su s društvenih mreža. Odabirom druge opcije iz menija, pale se crvene strelice širom južnog regiona Zaporožja, pokazujući napredovanje ruskih kolona. Uvećavanje prikazuje satelitske snimke terena sa oštrim detaljima.

Delta, softverski paket kojeg su razvili ukrajinski programeri, kako bi svojim oružanim snagama dali prednost u nadmetanju koja strana može jasnije vidjeti bojno polje i stoga predvidjeti poteze neprijateljskih snaga i brže i preciznije udariti.

Dok mnoge scene iz rata u Ukrajini izgledaju kao povratak na Prvi svjetski rat, s blatnjavim mrežama rovova i raznesenim pejzažima, sukob je također poligon za testiranje budućnosti ratovanja, gdje informacije i njihovo širenje u obliku koji se može odmah koristiti pojedincima, jer vojnici će biti ključan faktor za pobjedu ili poraz.

Vitalii, kompjuterski stručnjak u Centru za inovacije i razvoj odbrambenih tehnologija, pri Ministarstvu odbrane, rekao je da Ukrajina ima prirodnu prednost, jer ima mlađu, manje hijerarhijsku političku kulturu.

„Najveće razlike između ruske i ukrajinske vojske su horizontalne veze između jedinica“, rekao je Vitalij. (Kao i drugi vojnici u centru za inovacije, naveo je samo svoje ime.) „Mi pobjeđujemo uglavnom zato što smo mi Ukrajinci prirodno horizontalni komunikatori.”

U sklopu kancelarija u Zaporožju nalazi se jedan od šest „centra za podizanje svesti o situaciji“ koje su ukrajinske oružane snage postavile na različitim frontovima. U Donbasu se uspostavlja sedmi.

Lokacija Zaporizhzhia, koju je doprineo lokalni biznismen, je šesta lokacija centra – morala je više puta da se seli iz bezbednosnih i logističkih razloga. Ovog mjeseca bi trebao biti prebačen u trajniju, prilagođenu kuću pod zemljom.

Deltu vodi centar za inovacije, čije osoblje je u velikoj meri sastavljeno iz volonterske organizacije operatera i programera dronova pod nazivom Aerorozvidka (izviđanje iz vazduha).

Tatjana, još jedan zvaničnik u centru za inovacije, rekla je da mu je priroda njegovog porekla, kao privatno-javnog partnerstva, takođe dala prednost.

“To nisu bili birokrate iz ministarstva odbrane. Oni su bili iz korporativnog sektora koji su mobilisani da služe vojsku”, rekla je ona. „Počeli su da prave Deltu svojim umom i rukama, jer su imali tu kulturu agilnog razvoja. Kreativni proces ima kratak krug. Razvijate ga, testirate ga, pokrećete ga.”

Delta je prvi put predstavljena državama članicama NATO-a krajem oktobra, a razvili su je Aerorozvidka koderi 2015. godine i bila je raspoređena u rastućem obimu u protekle četiri godine, tokom kojih je veliki deo Aerorozvidke apsorbovan u centar za inovacije.

Njegovo neformalno porijeklo bilo je očigledno unutar čvorišta Zaporizhzhia, koje je više ličilo na diplomirani fakultet računarskih nauka nego na vojnu jedinicu. Jedina osoba u uniformi bio je vojni obavještajac, koji je nosio pseudonim narednik Šlomo.

Ured na jednom kraju glavnog hodnika pretvoren je u radionicu za dronove u kojoj su dva inženjera radila na usavršavanju mehanizma za oslobađanje bombe koji se aktivira svjetlom na komercijalno kupljenim kvadrokopterima. Mehanizam za otpuštanje i rep za bombe napravljeni su na 3D štampačima. Kutije oklopnih bombi bile su naslagane pored vrata.

Na drugom kraju koridora nalazilo se obavještajno odjeljenje otvorenog koda (Osint), gdje je pola tuceta mladića listalo po mnoštvu postova ruskih regruta na društvenim mrežama, izvlačilo iz njih informacije o datumu i lokaciji i slalo rezultate u Deltu.

Na jednom ekranu prikazano je nekoliko vojnika iz Dagestana u borilačkim pozama za kameru. Slika i obavještajni podaci prikupljeni iz njega o njihovoj jedinici, njenim sposobnostima i naređenjima bili bi dostupni u roku od nekoliko minuta jednim klikom na mapu Delta u blizini Melitopolja, grada pod ruskom kontrolom 80 milja (130 km) južno, koji postaje jedan od nove žarišne tačke na južnom frontu.

Na bijeloj tabli u uredu Osint zabilježena je činjenica da je bio 280. dan rata, do kada se procjenjuje da je poginulo 88.880 Rusa. “Zajebi ih” bila je poruka dana ucrtana u marker pored ovog broja.

Drugi glavni kanali informacija koji teku u Deltu potiču iz satelitskih snimaka koje su dostavili NATO partneri, koji su dali osnovu za mapu bojnog polja; snimci dronom, koji se postavljaju svakodnevno; i fotografije i informacije koje je dala mreža doušnika iza ruskih linija, kojima dijelom upravlja Šlomo.

Sve te informacije ugrađene su u slojeve na mapi bojnog polja Delta, koja se održava uživo i dostupna vojnim korisnicima putem Starlink satelitskih komunikacija. Na ekranu je Melitopolj imao najveću koncentraciju narandžastih dijamanata i crvenih strelica, prikazujući ruske kolone u pokretu.

“Sada razumijemo njihove rute i kako su se promijenili”, rekao je Shlomo. “Oni koriste Melitopolj kao veliki logistički centar, a mi pokušavamo da shvatimo pravu svrhu kretanja.”

Posebno su tražili uočavanje tenkova i pokretnih mostova, koji bi mogli najaviti namjeru neposrednog napada i garantovati posebnu crvenu zastavu u sobama za razgovor Delte. Proteklih dana ukrajinske snage su gađale kasarnu i most tamo.

Svakog dana, svaki centar za operacije u kriznim situacijama sastavlja sažetak najnovijih dešavanja u svom sektoru, a u 18 sati održava se brifing uživo u kojem se sumiraju i raspravljaju zaključci.

„Mala sovjetska armija ne može pobijediti veliku sovjetsku vojsku. Moramo da evoluiramo. Moramo biti pametni”, rekao je Šlomo. „Glavni zadatak rata za Ukrajinu sada je da se transformiše iz sovjetske vojske u NATO. Morate promijeniti vojsku u horizontalnu.”

Ta promjena je bila borba. Ukrajinska vojska je izrasla iz svojih sovjetskih prethodnika, a mnogi njeni stariji oficiri oblikovani su tim iskustvom. 2020. generali su čak zatvorili jedinicu Aerorozvidka ; Ministarstvo odbrane ga je obnovilo kao centar za inovacije mesecima pre sveopšte ruske invazije.

Front Donbas je posljednji koji je uspostavio vlastiti centar za svijest o situaciji, dijelom zbog otpora unutar vojske, a kao rezultat toga najviše je patio od nedostatka koordinacije i prijateljske vatre, tvrde zvaničnici iz Centra za inovacije. “Bio je totalni haos”, rekao je jedan zvaničnik.

„Mislim da još nisu sasvim stigli“, rekao je Nick Reynolds, analitičar kopnenog ratovanja na Royal United Services Institute u Londonu. “Postoje neki centri izvrsnosti unutar ukrajinskih oružanih snaga, ali to nije sve. Vojna kultura nametnuta pod Sovjetskim Savezom baca veoma dugu sjenu.”

Međutim, Reynolds je rekao da su Ukrajinci bili daleko ispred ruskih snaga u tome što su svoje snage učinili povezanijim i agilnijim. „Na kraju, ruska strana nije suštinski promijenila svoju strukturu ili praksu. Imaju određeni nivo tehnološke sposobnosti, ali na ljudskom nivou i dalje su vrlo sovjetski.”

U izvještaju NATO-a od 30. novembra o ukrajinskom Delta programu, u kojeg je imao uvid i britanski Guardian, navedeno je da ukrajinske oružane snage tek trebaju formalno usvojiti softver, te da, stoga, nije univerzalno korišten, što znači da obavještajni podaci koje dijele NATO saveznici, nisu uspjeli stići do svih regionalnih komandi.

Info-ratnici u centru za inovacije kažu da krše zvaničnu doktrinu ukrajinske vojske uspostavljanjem horizontalnih veza između vojnih jedinica uz korištenje Delte. „Ne možemo prepisati doktrinu i boriti se u isto vrijeme“, rekla je Tatjana. “Pisaćemo doktrinu nakon pobjede.”

Sljedeći korak u širenju Delte, kako je rekla, bilo je formiranje Istar (obavještajno, nadzorno, zahvatanje i izviđanje) oficira na nivou štaba i brigade, a potom i stvaranje namjenskog bataljona Istar.

U međuvremenu, centar za inovacije traži od zapadnih donatora oružja da učine dostupnim softverske protokole koji bi omogućili da se novi sistemi oružja nesmetano povezuju u Deltu.

Šlomo je rekao da je integracija informacija o bojnom polju širom vojske preko Delte bila trka koju je Ukrajina morala da pobijedi. “Ovo je velika priča koju pišemo i koja će promijeniti rat”, rekao je on. „Naše oružje su kompjuteri. Naši meci su informacija.”

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo