NEVJEROVATNA SNIMKA: Simulacija kako se razvija bebino lice

Objavljeno:29/09/2023. 09:56

NEVJEROVATNA SNIMKA: Simulacija kako se razvija bebino lice

Zastrašujuća simulacija koja pokazuje kako se bebino lice razvija u maternici doslovno je za mnoge postala noćna mora, piše LAD Bible.

Nevjerovatan proces
Bez obzira na to želite li djecu ili ne, ne možete poreći da je cijeli proces trudnoće prilično nevjerovatan. No, mnogima je zastrašujuće gledati proces razvoja bebe u maternici.

BBC-jev novinar Majkl Mosli (Michael Mosley) objasnio je taj proces u dokumentarcu “Inside the Human Body: Creation”, opisujući kako sve počinje s filtrumom (usnenim žlijebom), utorom između dna nosa i gornje usne.

-Stoljećima, biolozi su se pitali zašto ga svako lice ima. Ono šta sada znamo jeste da je to mjesto gdje se slagalica ljudskog lica konačno sastavlja – pojasnio je.

Neprepoznatljiva masa
Video zatim prikazuje simulaciju bebinog lica kako se razvija tokom vremena. Kako nos počinje poprimati oblik, dvije rupe koje počinju na vrhu glave s vremenom se spuštaju. Na trenutak se čini kao da su sve značajke okupljene u jedno sićušno područje na sredini glave, iako se ispostavlja da su to samo nosnice i filter.

Fascinantno je i pomalo zastrašujuće vidjeti kako slika ide od neprepoznatljive mase do potpuno oblikovanog ljudskog lica.

Mosli je dalje objasnio:

-Uzeli smo podatke iz skeniranja embrija u razvoju kako bismo vam prvi put mogli pokazati kako naša lica ne samo da rastu već se slažu kao slagalica. Tri glavna dijela slagalice sastaju se u sredini vaše gornje usne, stvarajući utor koji je vaš filtrum. Cijeli ovaj nevjerovatan proces, djelići koji se spajaju kako bi proizveli prepoznatljivo ljudsko lice, događa se u maternici između dva i tri mjeseca. Ako se ne dogodi tada, neće nikada – dodao je.

Nevjerovatan snimak ostavio je gledaoce u šoku, a neki od njih su se dobrano uznemirili.

“Ovo je užasno”, “To je lice koje će me proganjati u snovima”, “Vidio sam mnogo užasnih stvari i mogao sam živjeti s tim. Ovo bih volio da nisam vidio”, samo su neki od komentara.

Većina zadivljena
No, većina gledalaca bila je zadivljena onim što je vidjela.

“Ovo je izvanredno. Fascinantno je kako ljudsko tijelo može učiniti takve stvari!”, “To bi objasnilo rascjep nepca i zečije usne”, “Ovo je vrlo zanimljivo. Prilično je cool vidjeti razvoj bebe u videu umjesto samo na slikama”, komentirali su, piše Net.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2023.

web-razvoj i dizajn: Osman D.