18/05/2024

NEVJEROVATNA SNIMKA: Simulacija kako se razvija bebino lice

Objavljeno:29/09/2023. 09:56

NEVJEROVATNA SNIMKA: Simulacija kako se razvija bebino lice

Zastrašujuća simulacija koja pokazuje kako se bebino lice razvija u maternici doslovno je za mnoge postala noćna mora, piše LAD Bible.

Nevjerovatan proces
Bez obzira na to želite li djecu ili ne, ne možete poreći da je cijeli proces trudnoće prilično nevjerovatan. No, mnogima je zastrašujuće gledati proces razvoja bebe u maternici.

BBC-jev novinar Majkl Mosli (Michael Mosley) objasnio je taj proces u dokumentarcu “Inside the Human Body: Creation”, opisujući kako sve počinje s filtrumom (usnenim žlijebom), utorom između dna nosa i gornje usne.

-Stoljećima, biolozi su se pitali zašto ga svako lice ima. Ono šta sada znamo jeste da je to mjesto gdje se slagalica ljudskog lica konačno sastavlja – pojasnio je.

Neprepoznatljiva masa
Video zatim prikazuje simulaciju bebinog lica kako se razvija tokom vremena. Kako nos počinje poprimati oblik, dvije rupe koje počinju na vrhu glave s vremenom se spuštaju. Na trenutak se čini kao da su sve značajke okupljene u jedno sićušno područje na sredini glave, iako se ispostavlja da su to samo nosnice i filter.

Fascinantno je i pomalo zastrašujuće vidjeti kako slika ide od neprepoznatljive mase do potpuno oblikovanog ljudskog lica.

Mosli je dalje objasnio:

-Uzeli smo podatke iz skeniranja embrija u razvoju kako bismo vam prvi put mogli pokazati kako naša lica ne samo da rastu već se slažu kao slagalica. Tri glavna dijela slagalice sastaju se u sredini vaše gornje usne, stvarajući utor koji je vaš filtrum. Cijeli ovaj nevjerovatan proces, djelići koji se spajaju kako bi proizveli prepoznatljivo ljudsko lice, događa se u maternici između dva i tri mjeseca. Ako se ne dogodi tada, neće nikada – dodao je.

Nevjerovatan snimak ostavio je gledaoce u šoku, a neki od njih su se dobrano uznemirili.

“Ovo je užasno”, “To je lice koje će me proganjati u snovima”, “Vidio sam mnogo užasnih stvari i mogao sam živjeti s tim. Ovo bih volio da nisam vidio”, samo su neki od komentara.

Većina zadivljena
No, većina gledalaca bila je zadivljena onim što je vidjela.

“Ovo je izvanredno. Fascinantno je kako ljudsko tijelo može učiniti takve stvari!”, “To bi objasnilo rascjep nepca i zečije usne”, “Ovo je vrlo zanimljivo. Prilično je cool vidjeti razvoj bebe u videu umjesto samo na slikama”, komentirali su, piše Net.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo