18/06/2024

Njemačka ministrica za Evropu: Zeleni Njemačke i Austrije djelovat će zajedno na Zapadnom Balkanu

Objavljeno:02/02/2022. 07:45


Državna njemačka ministrica za Evropu Anna Lührmann izjavila je kako nova njemačka vlada i ministarstvo vanjskih poslova kojim rukovode Zeleni, moraju pratiti Francusku i druge evropske sile u politici prema Zapadnom Balkanu, ali i drugim sigurnosnim pitanjima.

U intervjuu za austrijski Der Standard, Lührmannje izjavila kako je fokus njemačke vlade na klimatskoj politici, ali da sigurnosn a politika također zauzima važno mjesto.

“Centralna tačka našeg dogovora je jačanje suvereniteta Evrope. Mislim da je jako dobro što su Francuzi tokom početka svog predsjedavanja Evropskom unijom ovo pitanje postavili kao prioritet. Moramo ići zajedno po mnogim pitanjima. To uključuje vanjsku i sigurnosnu politiku, Zapadni Balkan i klimatske politike”, rekla je državna ministrica za Evropu.

Na pitanje da li Berlin spreman da se odvaži na nešto novo te da li je vlast spremna unijeti dodatni kvalitet u ovim politikama, ministrica ističe kako se svakom problemu pristupa veoma ozbiljno.

“To je duh koji se provlači kroz naš koalicioni sporazum. Moramo poboljaši koordinaciju evropske politike, želimo ‘brže govoriti’ u Briselu i brže postići dogovor o pitanjima unutar same koalicije”, ističe Lührmann.

Tokom intervjua, Lührmann se osvrnula i na odbrambenu politiku Evropske unije i pitanje uspostavljana strateškog kompasa o kojem naročito govori predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

“Strateški kompas je uspostavljen još pod njemačkim predsjedavanjem Evropskom unijom i bit će usvojen sada pod francuskim predsjedavanjem. Ovo je instrument koji ima mnogo toga zajedničkog, čak i sa starom vladom. Važno nam je da sigurnost Evrope nije jednodimenzionalno povezana s odbranom. Sigurnost također uključuje sigurnost snabdijevanja energijom, ljudska prava i zdravu životnu sredinu”, pojašnjava Lührmann.

Također, ministrica se tokom intervjua naročito osvrnula na njemačku vanjsku politiku te je izjavila kako je Annalena Baerbock svojim djelovanjem već pokazala drugačiji pristup.

“U sporazumu smo naveli da želimo aktivniju, snažniju vanjsku i sigurnosnu politiku. Želimo se uključiti u različitim formatima. Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock to svojim djelovanjem i demonstrira”, rekla je Lührmann.

Na kraju, Lührmann je poručila kako će stranka Zelenih u Njemačkoj, kao i ona u Austriji, koordinirati svoje aktivnosti na svim nivoima, a naročito u kontekstu politike na Zapadnom Balkanu.

“Mi Zeleni u Njemačkoj imamo dobar odnos sa Zelenim u Austriji. Veoma se dobro slažemo oko ključnih pitanja evropske političke agende. Već smo razgovarali o zaštiti klime, nuklearnoj energiji, vladavini prava. Također, razgovaramo o temi koja nam je veoma bliska – Zapadni Balkan. Na tom području naročito radimo i radit ćemo zajedno”, zaključila je Lührmann

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo