Kardiolozi su dugo smatrali da srčani bolesnici ne bi smjeli piti kahvu jer ona sadržava kofein, stimulans koji ubrzava rad srca
Ljubitelji kahve mogu odahnuti. Stimulans u kojem uživaju milijuni ljudi možda ipak nije toliko opasan za srce, ali zato na druge načine utječe na zdravlje čovjeka, piše The Wall Street Journal.
Prema novoj studiji koja je u srijedu objavljena u časopisu New England Journal of Medicine, pijenje kahve ne povećava abnormalne otkucaje srca koji su povezani s povećanim rizikom od najčešćeg poremećaja ritma srca. Znanstvenici su do tog zaključka došli nakon što su dvije sedmice proučavali srca, aktivnost i san 100 ljudi koji ne boluju od srčanih bolesti. Uočili su da je ključni marker koji se povezuje s rizikom od srčanih bolesti isti i kod kahvopija i kod onih koji kahvu ne piju.
Taj nepravilan ritam srca, poznat i kao fibrilacija atrija, može dovesti do stvaranja opasnih krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati moždani udar i srčani zastoj.”Kofein ne uzrokuje i ne pogoršava fibrilaciju atrija”, rekao je Deepak Bhatt, direktor Klinika za bolesti srca Mount Sinai Heart u New Yorku koji nije sudjelovao u provedbi studije.
Kardiolozi su dugo smatrali da srčani bolesnici ne bi smjeli piti kahvu jer sadržava kofein, stimulans koji ubrzava rad srca. Studija koja je 2022. objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association pokazala je da je konzumacija dvije ili više šalica kahve dnevno kod osoba s teškom hipertenzijom udvostručuje rizik od srčane smrti. Međutim, druga su istraživanja pokazala da umjerena konzumacija kahve kod opće populacije može smanjiti rizik od smrti. Znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti te učinke kahve.
Stotina volontera koji su sudjelovali u studiji koja je rezultirala člankom u časopisu New England Journal of Medicine imali su između 20 i 70 godina, a znanstvenici su ih tokom istraživanja striktno pazili. Stalno su nosili elektrokardiograme te uređaje za mjerenje koraka i nivo glukoze u krvi. Sudionici su na svojim mobitelima imali i aplikaciju koja je bilježila sve lokacije koje bi posjetili tokom dana kako bi znanstvenici znali jesu li bili u kafićima i trgovinama s kahvom. Znanstvenici su im svake noći javljali smiju li idućeg dana piti kahvu ili moraju li taj dan izbjegavati kofein.
Prema podacima Nacionalnog udruženja američkih proizvođača kahve (NCA), Amerikanci su 2022. svakog dana popili 517 milijuna šalica kahve.
Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine otkrila je neke druge načine na koje kahva utječe na zdravlje.
Sudionici istraživanja kojima je rečeno da određenog dana moraju popiti kahvu toga su dana napravili 10 posto više koraka od onih kojima je rečeno da izbjegavaju kofein, a broj koraka koje su kahvopije napravili rastao je kako je rasla količina kahve koju su pili. Nekoliko je velikih studija pokazalo da svakodnevno hodanje rizik od smrtnosti smanjuje za šest do 15 posto.
Istovremeno, kahvopije su svake noći spavali 35 minuta manje. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna značajno povećava rizik od smrti.
Studija je pokazala da su sudionici istraživanja koji su pili kahvu imali povećani broj preuranjenih kontrakcija ventrikula: onih dana kada su pili kahvu imali su 154 preuranjeih kontrakcija, a 102 onih dana kada je nisu pili. Preuranjene kontrakcije ventrikula mogu oslabiti srce. Muhammad Afzal, docent interne medicine u Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio State, rekao je da osobe sa simptomatskim preuranjenim kontrakcijama ventrikula trebaju izbjegavati kahvu ili smanjiti njezin unos.
Konačno, sudionici studije sa sporijim metabolizmom, odnosno oni koji su sporije metabolizirali kofein svake su noći izgubili sat vremena sna, a oni s bržim metabolizmom zabilježili su više preuranjenih kontrakcija ventrikula kada su pili kahvu.
“Pravi je utjecaj kahve na zdravlje kompliciran”, rekao je vodeći autor studije Gregory Marcus, profesor medicine i stručnjak za fibrilaciju atrija.
Studija koja je u maju 2022. objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, a koja se koristila podacima uzetima od 171.616 osoba, pokazala je da se rizik od smrti kod umjerenih kahvopija smanjio za 30 posto, čak i kad su u obzir uzeli drugi faktori poput njihova socioekonomskog statusa ili načina života. Učinak se izgubio kada bi povećali unos kahve.
Pregleda: 135
Objavio: usn krajina