Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Novi Zeland ukida ‘generacijsku zabranu’ pušenja kako bi financirao smanjenje poreza

Objavljeno:27/11/2023. 09:55

Novi Zeland ukida ‘generacijsku zabranu’ pušenja kako bi financirao smanjenje poreza

Nova vlada Novog Zelanda ukinut će vodeći svjetski zakon o zabrani pušenja za buduće generacije kako bi pomogla u plaćanju smanjenja poreza – potez za koji dužnosnici javnog zdravstva vjeruju da će stajati hiljade života i biti “katastrofalan” za zajednice Maora.

U 2022. zemlja je donijela pionirski zakon koji je uveo stalno povećanje dobi za pušenje kako bi spriječio one rođene nakon januara 2009. da ikada mogu legalno kupiti cigarete. Zakon je osmišljen kako bi spriječio hiljade smrti povezanih s pušenjem i uštedio zdravstvenom sistemu milijarde dolara.

Zakon, za koji se smatra da je nadahnuo plan u Ujedinjenom Kraljevstvu za postupno ukidanje pušenja za buduće generacije, sadržavao je niz drugih mjera kako bi se pušenje učinilo manje pristupačnim. Uključuje dramatično smanjenje zakonske količine nikotina u duhanskim proizvodima, dopuštanje njihove prodaje samo u posebnim prodavaonicama duhana i smanjenje broja legalno dopuštenih prodavaonica cigareta sa 6000 na 600 diljem zemlje.

Zakoni su se trebali provoditi od jula 2024. No, kao dio koalicijskog sporazuma s populističkim New Zealand Firstom, National je pristao ukinuti amandmane, uključujući “uklanjanje zahtjeva za denikotizaciju, uklanjanje smanjenja maloprodajnih mjesta i zabrane proizvodnje ”.

U subotu je nova ministrica financija Nicola Willis rekla da će mjere biti ukinute prije marta 2024., a prihod od prodaje cigareta ići će za smanjenje poreza koalicije. National je morao pronaći nove načine za financiranje svog poreznog plana, nakon što je njegov koalicijski partner, New Zealand First, odbio prijedlog da se stranim kupcima vrati na tržište nekretnina.

U predizbornom fiskalnom ažuriranju Ministarstva financija stoji da bi smanjenje broja trgovina koje bi mogle prodavati duhanske proizvode i opseg ograničenja značajno smanjio prihode, rekao je Willis za Newshub Nation .

„Vraćajući se na one dodatne izvore prihoda i druga područja uštede koja će nam pomoći u financiranju smanjenja poreza, moramo zapamtiti da su promjene zakona o zabrani pušenja imale značajan utjecaj na državni portfelj – s oko milijardu dolara .”

Willis je rekao da su koalicijski partneri Act i New Zealand First “ustrajali” na poništavanju ograničenja.
Premijer Christopher Luxon rekao je da će preokret spriječiti pojavu skrivenog tržišta duhana i spriječiti da trgovine budu meta kriminala.

“Koncentracija distribucije cigareta u jednoj trgovini u jednom malom gradu bit će veliki magnet za kriminal”, rekao je Luxon za Radio New Zealand .

Luxon je rekao da će njegova vlada nastaviti smanjivati ​​stope pušenja kroz obrazovanje i druge politike pušenja.

No, stručnjaci za javno zdravstvo izrazili su šok zbog promjene politike, rekavši da bi to moglo koštati do 5000 života godišnje, te da bi bilo posebno štetno za Maore, koji imaju veću stopu pušenja.

“Ovo je veliki gubitak za javno zdravstvo i velika pobjeda za duhansku industriju – čiji će profit biti povećan nauštrb života Kivija”, rekla je prof. Lisa Te Morenga, predsjednica nevladine industrijske skupine Health Coalition Aotearoa.

Te Morenga je istaknuo nedavno modeliranje koje je pokazalo da bi propisi uštedjeli 1,3 milijarde dolara u troškovima zdravstvenog sistema u sljedećih 20 godina, ako se u potpunosti provedu, i smanjili bi stope smrtnosti za 22% za žene i 9% za muškarce.

“Preokrenuti plimu na štetne proizvode koji su ukorijenjeni u društvu ne mogu pojedinci, pa čak ni zajednice”, rekao je Te Morenga. “Potrebne su dobre – i hrabre – politike na razini društva.”

Vodeća maorska javnozdravstvena organizacija, Hāpai te Hauora, rekla je da će preokret biti “katastrofalan za maorske zajednice”.

“Ovaj potez sugerira zanemarivanje glasova zajednica koje su najviše pogođene štetnim djelovanjem duhana – favoriziranje ekonomskih interesa”, rekao je izvršni direktor Jason Alexander.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.