17/06/2024

NOVIM PENZIONERIMA:
Vrijednost općeg boda u iznosu od 16,35 KM

Objavljeno:15/04/2022. 07:30


Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, na konferenciji za medije, izjavio je da je Vlada Federacije BiH dala saglasnost Federalnom zavodu PIO za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu u iznosu od 4,8 posto.

– To znači da osobe koje ove godine ostvaruju pravo na penziju imat će vrijednost boda od 16,35 KM. Ovo ne treba miješati s redovnim i vanrednim povećanjem penzija koje se odnosi na postojeće penzionere. Dakle, ovdje se radi o usklađivanju vrijednosti općeg boda za nove penzionere i to se usklađivanje radi u skladu sa članom 78. Zakona o PIO. Vrijednost općeg boda se utvrđuje na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku, a prema porastu prosječne bruto plate u Federaciji BiH za prošlu godinu, kazao je ministar Drljača.

Dodao je da se redovno i vanredno usklađivanje penzija obavlja po odredbama iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO koji su nedavno usvojili oba doma Parlamenta Federacije BiH.

– Očekujemo da će redovno i vanredno usklađivanje u ovoj godini biti u iznosu većem od 10 posto, istakao je federalni ministar.

Također, Drljača je dodao da je na inicijativu osoba sa invaliditetom Vlada FBiH usvojila zaključak da se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduži da sačini prednacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom u FBiH, te da se u proces izrade prednacrta zakona uključe predstavnici nevladinog sektora. Rok za izvršenje zaključka je šest mjeseci.

– To je potreba i želja da ova kategorija osoba dobije svoj zakon kako bi se na pravičan način utvrdila njihova prava i visina naknade. To je nešto što dugujemo osobama sa invaliditetom s obzirom da znamo da se ta visina njihove naknade nije mijenjala od 2016. godine kada je utvrđena u visini od 278 KM, – zaključio je ministar Drljača.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo