18/05/2024

O Izbornom zakonu naredne sedmice? – U Sarajevu bez posredovanja međunarodne zajednice

Objavljeno:02/02/2022. 08:07

Naše je da pokušamo doći do dogovora i žao mi je što pregovorima nisu prisustvovali predstavnici građanske opcije, kaže Radončić

Novi sastanak lidera političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine mogao bi biti održan naredne sedmice u Sarajevu. Ovog puta sastanak bi bio održan bez posredovanja međunarodne zajednice.

Potrošen kapacitet
– Kada smo se, domaći akteri i međunarodni medijatori, sastajali i kada smo došli do zaključka da su pregovori propali, ponudio sam ideju da SBB i NiP možda probaju da pregovore održe u životu i inicirao sam taj sastanak, gdje čak strani akteri nisu potrebni. S tim su se složili gospoda iz SDA i HDZ-a, Konaković i NES, a ostalo je da u ovih nekoliko dana vidimo u razgovoru sa gospodinom Izetbegovićem i Čovićem ponaosob da li ima elemenata, pošto su to stranke koje vode procese, da se taj sastanak održi ili ne. Ukoliko uopće dođe do sastanka, to bi moglo biti eventualno iduće sedmice, ništa prije toga. Ali, zavisi od vremena i raspoloženja drugih lidera, izjavio je za Oslobođenje predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.
Lider SBB-a je istakao da ne bi adresirao uspjeh ili neuspjeh pregovora samo na jednu osobu.

– Činjenica je da su naši stavovi, govorim o probosanskom bloku i bloku HNS-a, dosta udaljeni. Naše je da pokušamo da nađemo dogovor i žao mi je da pregovorima nisu prisustvovali predstavnici građanske opcije nego smo ja, gospodin Konaković i Ogrešević zastupali su i građansku opciju i stavove ostalih. Vjerujem da su oni bili tu, da bi i oni bolje prepoznali sve probleme, ali ne isključujem da bi razgovori opet propali, kaže Radončić.

O sastanku koji bi organizovali SBB i NiP govorio je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović u intervjuu za RTVHB. Naveo je da će se, ako Konaković i Radončić naprave sastanak na tragu neusklađenosti u narednih pet-šest dana, on odazvati tom sastanku kako bi se vidjelo ima li se još šta usaglasiti.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo