Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

OTKRIVAMO: Kako razlikovati agresivnu covid grlobolju od obične zimske?

Objavljeno:21/02/2022. 08:57


Kad osjetimo nelagodan osjećaj grebanja, kad nam grlo bude suho, natečeno i nadraženo, spremni smo isprobati brojne mogućnosti samo kako bismo si olakšali muku


Izvor: Jutarnji list


Svakog dana 500-700 puta progutamo slinu, većinom nesvjesno. Činimo to još češće tijekom obroka, a oko tri puta na sat tijekom spavanja. O gutanju u principu uopće ne razmišljamo, sve dok nam ta jednostavna radnja ne postane previše bolna.

Poput disanja, gutanje je neophodno za život, zato kada osjetimo nelagodan osjećaj grebanja, kad nam grlo bude suho, natečeno i nadraženo, spremni smo isprobati brojne mogućnosti samo kako bismo si olakšali muku.

Sve ovo opisuje grlobolju, zdravstvenu tegobu s mnoštvom različitih uzroka. Ona često traje kratko, nekoliko dana i ne mora uvijek biti simptom neke bolesti. Može nastati i kao reakcija na naprezanje mišića grla (vikanje, glasni govor ili pjevanje), hladne napitke, disanje na usta (kod npr. hrkanja), suh zrak u prostorijama u kojima boravite, pušenje ili udisanje zraka zagađenog dimom cigarete kao i na udisanje vanjskog zagađenog zraka. Iritacija grla može se pojaviti i kod alergije kada je uzrokovana pojačanim slijevanjem sekreta po stražnjoj stijenci grla. Grlobolja uglavnom nije posebno zabrinjavajuća jer se simptomi većinom sami povlače za dva do sedam dana, čak i ako se nikako ne tretiraju. No, ako u roku od nekoliko dana ne zamijetite da bol postupno počinje jenjavati, osobito ako imate i druge simptome poput primjerice povišene tjelesne temperature, trebali biste svakako posjetiti liječnika.

Infekcija grla
U nekim slučajevima bol u grlu može sugerirati na akutnu upalu grla, osobito u zimskim mjesecima. S obzirom na zahvaćeni dio, razlikujemo tri vrste infekcije grla: upalu ždrijela (faringitis), krajnika (tonzilitis) te na upalu grkljana i glasnica (laringitis). Općenito, grlobolja spada među najčešće razloge posjeta liječniku obiteljske medicine. Nerijetko, bol u grlu prate i drugi simptomi poput glavobolje, promuklosti, hunjavice, kašlja, povišene tjelesne temperature te opće slabosti. Ukoliko ovako stanje potraje nekoliko dana potrebno je obratiti se liječniku.

Pri tome liječniku će najvažnije biti ustanoviti je li infekcija grla virusna ili bakterijska.

Virusom uzrokovane upale grla javljaju se kao jedan od simptoma obične prehlade, gripe, mononukleoze, ospica, vodenih kozica, zaušnjaka, ali i bolesti covid-19 koju uzrokuje SARS-CoV-2 virus.

Virusnu infekciju dišnih puteva, primjerice običnu prehladu kao najčešću, možete i sami prepoznati ako uz bol u grlu koja postupno raste imate i respiratorne simptome poput hunjavice, promuklosti i/ili kašlja. Povišenje temperature je kod mnogih virusnih infekcija blago ili uopće nije prisutno, a opći simptomi bolesti, kao što su opća slabost te bolovi u zglobovima i mišićima slabije su izraženi. Ždrijelo će na pogled izgledati nešto crvenije od ostatka sluznice u usnoj šupljini i nadraženo.

No, ako je infekcija grla bakterijska, primjerice u slučaju streptokokne angine, ždrijelo će biti jarko crveno i bit će vidljivi bijelo-žuti gnojni čvorići, osobito na tonzilama (krajnicima). K tome, uz grlobolju su prisutni naglo povišenje tjelesne temperature, često s groznicom i glavoboljom te bolovima u mišićima, a limfni čvorovi na vratu su povećani i bolni. Općenito, svi simptomi bolesti bit će znatno jače izraženi nego kod virusne infekcije, a simptomi poput kašlja i curenja nosa uglavnom neće biti prisutni. No, dobra je vijest da su bakterije poput streptokoka relativno rijetko uzrok grlobolje, u Hrvatskoj se godišnje prijavi oko 10.000 slučajeva.

Covid grlobolja
Grlobolja je samo jedan od mogućih simptoma covida-19, a javlja se znatno rjeđe od povišene temperature, kašlja i umora koji su gotovo uvijek prisutni. Prema podacima meta analize na 148 studija i oko 24.000 pacijenata, grlobolju je prijavilo oko 12 posto covid-19 bolesnika. Ako ste zbog prisustva povišene tjelesne temperature i slabosti u dvojbi radi li se o bakterijskoj upali grla ili covida-19, možda će vam pomoći podatak da se grlobolja kod covida-19 ne javlja naglo te da su uz nju prisutni i simptomi kao što su suhi kašalj, kratkoća daha, poteškoće s disanjem, začepljenost nosa te gubitak osjeta okusa i/ili mirisa te probavne tegobe, koji se ne javljaju kod bakterijske upale grla. U svakom slučaju, ako sumnjate na bakterijsku upalu ili na covid-19, javite se svom izabranom liječniku.

On će utvrditi koji je uzrok vaše grlobolje ispitujući vas o simptomima, pregledom grla i limfnih čvorova na vratu, a u slučaju sumnje na bakterijsku upalu grla uzet će vam i bris grla kako bi potvrdio dijagnozu. U slučaju bakterijske upale grla, propisat će vam antibiotik, a ako je vaša grlobolja uzrokovana virusom za brzo i učinkovito olakšanje simptoma boli i upale mogu vam pomoći sprejevi za grlo ili pastile koje sadrže lokalni anestetik i antiseptik.

Općenito, neovisno o kojoj se vrsti grlobolje radi, bilo da je ona posljedica glasnog pjevanja na koncertu ili bolesti covid-19, uzrokovana virusima ili bakterijama, kao potpornu, simptomatsku terapiju možete koristiti preparate za olakšavanje boli.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo