Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE: Usvojene izmjene Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica

Objavljeno:08/04/2022. 07:03


U smislu zapošljavanja, izmjenama Zakona predloženo je više rješenja | Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje bit će dužni Programom aktivne politike zapošljavanja preduzeti mjere koje će osigurati posebna sredstva za povoljnije sufinansiranje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke i prekvalifikacije

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kojima je predviđeno da se poveća osnovica, odnosno mjesečne naknade za pet posto za ratne vojne invalide i porodice šehida i poginulih boraca za šta je ovogodišnjim budžetom izdvojeno 12.500.000 KM.

– Osnovica sada iznosi 867,50 KM, a nakon stupanja na snagu predloženog zakona iznosit će 910 KM. Inače, do sada je u periodu od 2010. do 2022. godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto, rekao je Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Uvođenje švicarske formule

Zakonom će biti otklonjeni i nedostaci u članu 21 stav (2). Na osnovu toga će naknade suprugama bez djece s prihodima biti povećane sa 173,50 KM na 391,30 KM, jednom roditelju oženjenog poginulog borca bit će povećane sa 234,23 KM na 391,30 KM, dok će naknade za oba roditelja oženjenog poginulog borca bez prihoda biti uvećane sa 303,63 KM na 455,00 KM.

Za djecu bez oba roditelja u budžetu je predviđeno oko 70.434 KM.

– Najzanimljivija stvar je uvođenje švicarske formule, koja garantuje ovoj populaciji povećanje naknada svake godine, rekao je Terzo.

U smislu zapošljavanja, izmjenama Zakona predloženo je više rješenja. Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje bit će dužni Programom aktivne politike zapošljavanja preduzeti mjere koje će osigurati posebna sredstva za povoljnije sufinansiranje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke i prekvalifikacije.

– Isto tako, branioci će pod uslovom da su registrovani kao individualni poljoprivredni proizvođači ili imaju obrt imati prioritet pri dodjeli sredstava za investicije za svoju djelatnost, rekao je Terzo.

Za predloženi zakon je ovogodišnjim budžetom Federacije BiH predviđena implementacija 18,5 miliona KM.

– Budžet resornog ministarstva je 356 miliona KM i 97 posto ovog budžeta ide za naknade i rješavanje zahtjeva boračke populacije, rekao je Terzo.
Da bi navedene izmjene i dopune Zakona stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Odobreno povećanje naknada za dobitnike ratnih priznanja

Predstavnički dom je na vanrednoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, kojim je propisano povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade za 13,8 posto.

– Trenutna osnovica je 641,66 KM, a sa ovim zakonskim izmjenama iznosit će 730 KM. Za navedeno je osigurano dva miliona KM, rekao je Terzo.

Prema njegovim riječima, naknade će biti usklađivane po tzv. švicarskoj formuli, a to po trenutnim pokazateljima znači rast naknada svake godine.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata, čije je donošenje predložio poslanik Zijat Mušić. On je predložio da se penzije koje su ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju usklađuju isto kao u Zakonu o PIO.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo