Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

Priča o životu Adnana Šarana i grupi Skroz

Objavljeno:08/04/2022. 08:39


Dokumentarno-muzički film o sarajevskom muzičaru i bendu je u fazi snimanja, a režiju potpisuje Nenad Đurić

U toku je snimanje dugometražnog dokumentarno-muzičkog filma o sarajevskoj grupi Skroz, čiji je radni naziv “Skroz Sarajevo: Blagi propuh što tjera memlu kasabe sa Šehera”.

Reditelj je Nenad Đurić koji je režirao filmove “Nebo iznad krajolika” i “Hiljadarka”, serijal “Pozitivna geografija”, te dokumentarce “Koridor smrti”, “Bilo jednom na divljem zapadu BiH”… Dramaturg je Almir Bašović, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, producent Omar Kuštrić, direktor fotografije Ado Švrakić…

– Film govori o životu Adnana Šarana i razvoju benda Skroz, a paralelno oslikava atmosferu poslijeratnog Sarajeva do danas i ljude koji ga čine. Planiramo napraviti više verzija filma, od 60 do 90 minuta, zavisno od formata festivala na koje ćemo slati film. Pored Ade Šarana i ostalih članova Dejana Ostojića, Nedžada Mulaomerovića, Elvira Salčinovića i Nine Škiljića, u filmu postavljaju pitanja i govore brojni prijatelji i fanovi benda, kao što su Elvis J Kurtović, Feđa Štukan, Dino Šaran, Enes Zlatar Bure, Marko Louis, Bane Trifunović… Film planiramo završiti do ljeta i očekujemo premijeru na Sarajevo Film Festivalu ili na 5. AJB DOC Film Festivalu, kaže producent Omar Kuštrić.

Grupa Skroz nastala je u Sarajevu 1996. godine, a čine je Adnan Šaran (vokal, autor, tekstopisac), Dejan Ostojić (bas-gitara), Nedžad Mulaomerović (bubnjevi), Elvir Salčinović (gitara) i Nino Škiljić (klavijature). Članovi benda bili su Nedžad Podžić, Sloven Anzulović, Mirza Suljagić i Dino Šukalo.

Ideja grupe je nastala još početkom 90-ih godina, a kao dio te ideje su bili mladi muzičari Adnan Šaran i Dejan Ostojić. Zbog ratnih dešavanja, grupa ostaje kao ideja, sve do sredine 1996. Prve nastupe su imali u Sarajevu po lokalnim klubovima, da bi grupa krajem 1997. dobila svoje ime Skroz, te se u decembru te iste godine prvi put pojavljuju u medijima sa pjesmom “Godina nova”.

Bosanskohercegovačkoj publici prvi put su se predstavili sa pjesmom “Sve sam jači” (1999), a iskorak na regionalno tržište ostvarili su 2005. sa pjesmom “Srušio sam stan”. Do sada su objavili tri albuma – “Skroz” (Croatia records – 2000), “Savršeni organizam” (Menart – 2004) i “Regija” (Hayat production/Menart – 2008), te četiri samostalna singla – “Afganistan” (2005), “Igraj Bosno” (2006), “Amerikanac” (2011) te “Raj” (2013).

Tokom višegodišnjeg djelovanja bilježe veliki broj koncerata širom regiona i ostvaruju saradnju sa poznatim i priznatim imenima domaće i regionalne scene.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo