Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

PRIJE 30 GODINA, GOTOVO IZ NIČEGA, STVORENA JE ARMIJA R BIH: Čudo bosanskog otpora

Objavljeno:15/04/2022. 07:49


Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15. aprila 1992. godine, a činile su je jedinice Teritorijalne obrane BiH i dobrovoljci, kao odgovor na agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. U nastajanju Armije R BiH bitno je kazati da su je uglavnom činili mladići i djevojke koji su željeli stati u odbranu svoje domovine, ne sluteći da tako postaju dio historijske priče o čudu bosanskog otpora – Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Tako je prije 30 godina, gotovo iz ničega, stvorena Armija R BiH koja se suprotstavila brojčano nadmoćnijem neprijatelju, ali i vojno. U to vrijeme, BiH imala je embargo na uvoz oružja, ali ni takva licemjerna “podrška” želji za slobodom naroda u BiH nije oslabila želju svih ljudi u ovoj zemlji da se bore za nju, svoje domove i svoje porodice. U sastavu Armije R BiH bilo je sedam korpusa i to : 1. korpus Sarajevo, 2. korpus Tuzla, 3. korpus Zenica, 4. korpus Mostar, 5. korpus Bihać, poznat u narodu i kao sila nebeska i simbol otpora u BiH, zbog mnogih faktora koji su ga tokom rata proslavili u borbi za slobodu, 6. korpus Konjic i 7. korpus Travnik, formiran 26. februara 1994. godine i jedan od “najmlađih” korpusa u sastavu Armije R BiH.

Nakon Daytonskog sporazuma zajedno s HVO-om je transformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine.
Armija R BiH kao vojna struktura svakako je zaslužila da bude tretirana kao simbol i uzor kako se brani domovina, kada se u obzir uzme vojna snaga neprijatelja koji su napali BiH kao međunarodno priznatu nezavisnu i demokratsku državu. Nakon 30 godina i dalje postoje retrogradne strukture koje ne odustaju od ideje podjele BiH, kao i političke strukture koje snagom utjecaja žele izjednačiti agresora na državu BiH i Armiju R BiH kao oslobodilačku vojnu formaciju, a to izjednačavanje podrazumijeva “peglanje” historije kroz pokušaje da se rat u BiH prikaže kao građanski i vjerski, a ne kao agresija na našu državu.

Pripadnici Armije BiH svojom su borbom i životima omogućili oslobađanje mnogih okupiranih gradova BiH od strane agresorskih sila, i takva vojna formacija treba da bude svakom građaninu BiH koji ovu državu smatra svojom domovinom, uzor i čast, kao i primjer da se domovina unatoč svoj sili neprijatelja brani hrabrošću, srcem i odanošću. Upravo su to karakteristike koje se mogu pripisati Armiji R BiH bez čijeg postojanja bi bila upitna i opstojnost države BiH.

Uz tridesetu godišnjicu od njenog osnivanja predviđene su brojne simbolične manifestaciije, uključujući i izložbe posvećene ženama u redovima Armije R BiH, predavanja o historijskom značaju ove vojne formacije, ali i posjete spomen-obilježjima koja simboliziraju sjećanja na one koji su svoje živote dali za slobodnu državu Bosnu i Hercegovinu.

N.Dž.N.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo