17/06/2024

Profesionalna teoretska i praktična obuka

Objavljeno:10/03/2022. 10:01


– S obzirom na evidentne klimatske promjene, koje utječu na biologiju navedenih vrsta, nije rijetka pojava da se iste spuštaju u naseljena mjesta u potrazi za hranom, te je neophodno na adekvatan način upravljati navedenim divljim životinjama, što će biti jedan od zadataka Interventnog tima

U Nacionalnom parku „Una“ u Kulen-Vakufu krajem februara organizirana je profesionalna teoretska i praktična obuka za 30 članova Federalnog interventnog tima za velike zvijeri.

Radionica je održana u organizaciji Instituta za velike zvijeri “Carnivora Magna” iz Hrvatske uz logističku potporu Nacionalnog parka „Una“, a financijski je ovaj događaj podržao WWF Adria kroz projekt Euro Large Carnivores.

Mrki medvjed, vuk i ris su autohtone divlje životinje (velike zvijeri) čije postojanje na prostoru Federacije BiH i Evropske unije ima veliku važnost u očuvanju biološke raznolikosti.
Obzirom da je u skladu sa evropskim zakonodavstvom zabranjeno smanjiti brojnost populacija divljih vrsta, uništavati njihova staništa ili mijenjati njihove životne uslove, iste su zaštićene u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode.

U Nacionalnom parku „Una“ drugi dan obuke održan je okrugli sto za članove Interventnog federalnog tima za velike zvijeri, u organizaciji Instituta za velike zvijeri Carnivora Magna i WWF Adria.

Učesnici su obrađivali medvjeda koji je nastradao u prometu uz sljedeće aktivnosti: uzimanje tjelesnih mjera, slanje uzoraka tkiva za genetičku analizu, upotreba puhaljke i puške za uspavljivanje, upotreba anestetika, upotreba gumenih metaka za rastjerivanje medvjeda, postavljanje humanih zamki za medvjeda i vuka, korištenje telemetrijskih ogrlica za medvjeda, vuka i risa, postavljanje električne ograde i dr.

S obzirom na evidentne klimatske promjene, koje utječu na biologiju navedenih vrsta, nije rijetka pojava da se iste spuštaju u naseljena mjesta u potrazi za hranom, te je neophodno na adekvatan način upravljati navedenim divljim životinjama, što će biti jedan od zadataka Interventnog tima.

Predsjednik Savez lovačkih organizacija u Bosni i Hercegovini Muhamed Hodžić također je prisustvovao ovoj obuci kao predstavnik Stručnog savjeta FBiH.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo