Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Profesionalna teoretska i praktična obuka

Objavljeno:10/03/2022. 10:01


– S obzirom na evidentne klimatske promjene, koje utječu na biologiju navedenih vrsta, nije rijetka pojava da se iste spuštaju u naseljena mjesta u potrazi za hranom, te je neophodno na adekvatan način upravljati navedenim divljim životinjama, što će biti jedan od zadataka Interventnog tima

U Nacionalnom parku „Una“ u Kulen-Vakufu krajem februara organizirana je profesionalna teoretska i praktična obuka za 30 članova Federalnog interventnog tima za velike zvijeri.

Radionica je održana u organizaciji Instituta za velike zvijeri “Carnivora Magna” iz Hrvatske uz logističku potporu Nacionalnog parka „Una“, a financijski je ovaj događaj podržao WWF Adria kroz projekt Euro Large Carnivores.

Mrki medvjed, vuk i ris su autohtone divlje životinje (velike zvijeri) čije postojanje na prostoru Federacije BiH i Evropske unije ima veliku važnost u očuvanju biološke raznolikosti.
Obzirom da je u skladu sa evropskim zakonodavstvom zabranjeno smanjiti brojnost populacija divljih vrsta, uništavati njihova staništa ili mijenjati njihove životne uslove, iste su zaštićene u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode.

U Nacionalnom parku „Una“ drugi dan obuke održan je okrugli sto za članove Interventnog federalnog tima za velike zvijeri, u organizaciji Instituta za velike zvijeri Carnivora Magna i WWF Adria.

Učesnici su obrađivali medvjeda koji je nastradao u prometu uz sljedeće aktivnosti: uzimanje tjelesnih mjera, slanje uzoraka tkiva za genetičku analizu, upotreba puhaljke i puške za uspavljivanje, upotreba anestetika, upotreba gumenih metaka za rastjerivanje medvjeda, postavljanje humanih zamki za medvjeda i vuka, korištenje telemetrijskih ogrlica za medvjeda, vuka i risa, postavljanje električne ograde i dr.

S obzirom na evidentne klimatske promjene, koje utječu na biologiju navedenih vrsta, nije rijetka pojava da se iste spuštaju u naseljena mjesta u potrazi za hranom, te je neophodno na adekvatan način upravljati navedenim divljim životinjama, što će biti jedan od zadataka Interventnog tima.

Predsjednik Savez lovačkih organizacija u Bosni i Hercegovini Muhamed Hodžić također je prisustvovao ovoj obuci kao predstavnik Stručnog savjeta FBiH.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.