13/07/2024

PUTIN AKTIVIRAO JOŠ JEDNU PARAVOJNU GRUPU: Neonacistička ruska milicija poziva na obavještajne podatke o državama članicama NATO-a

Objavljeno:11/12/2022. 06:28

PUTIN AKTIVIRAO JOŠ JEDNU PARAVOJNU GRUPU: Neonacistička ruska milicija poziva na obavještajne podatke o državama članicama NATO-a

Pokret Operativne grupe “Rusich” (Rus) izaziva strahove od napada odmetnutih paravojnih snaga na baltičke zemlje Latviju, Litvaniju i Estoniju

Neonacistička paravojna grupa povezana s Kremljom zatražila je od svojih članova da dostave obavještajne podatke o graničnim i vojnim aktivnostima u Latviji, Litvaniji i Estoniji, što je izazvalo zabrinutost oko toga da li ekstremno desničarske ruske grupe planiraju napad na zemlje NATO-a.

Zvanični Telegram kanal za “Jedincu specijalne namjene Rusich” – koji se trenutno bori u Ukrajini u ime Kremlja i povezan je s ozloglašenom Wagner grupom – prošle sedmice je zatražio od članova da proslijede detalje u vezi s graničnim prijelazima i vojnim pokretima u tri baltičke države, koje su bivši dio Sovjetskog Saveza.

Vijest je izazvala pitanja o tome ko ima sveukupnu komandu nad ekstremno desnim pro-kremljskim grupama koje se bore u Ukrajini.

Rusich je blisko povezan s Wagner Grupom, vojnom jedinicom koju vodi bliski saveznik Vladimira Putina i koja sada vodi rusku ofanzivu za zauzimanje ukrajinskog grada Bakhmuta, trenutno najžešće osporavane bitke u sukobu.
Izvori koji su željeli ostati anonimni rekli su da bi “izvanredan” potez Rusicha mogao ukazati na razočaranje Kremljom i frustraciju kako se odvija Putinov rat u Ukrajini.

Dodali su da bi Kremlj mogao izgubiti kontrolu nad svojim krajnje desnim ruskim paravojnim organizacijama, koje bi mogle iskoristiti ekstremnije metode za vođenje ukrajinskog rata, izazivajući strah od eskalacije ako se napadne država NATO-a.

Međutim, izvori su dodali da je malo vjerovatno da je Kremlj direktno umiješan jer bi njegova špijunska služba nesumnjivo već imala obavještajne podatke o vojnim i graničnim aktivnostima u baltičkim državama.
Izvor je rekao: „Da li to ukazuje na fragmentaciju unutar ruskog sistema? Šta će se dogoditi ako Rusi izgube kontrolu nad njima [paravojnim grupama] i počnu činiti nezavisne vojno-oabvještajne akcije koje bi mogle eskalirati situaciju? Pravo pitanje je: koliku kontrolu zapravo Kremlj ima?”

Nedavni izvještaji pokazuju da neke paravojne grupe kao što je Wagner grupa, koju je osnovao moćni ruski biznismen Jevgenij Prigožin, već imaju znatnu autonomiju i jednak pristup Putinu kao i zvanični vladini zvaničnici.
Iako su interakcije između Rusich i Wagner grupe, povezanih online kanalom, nedavno dokumentovane, ostaje nejasno u kojoj mjeri grupa djeluje uz strateški nadzor Wagnera ili čak ruskog ministarstva odbrane.

Rusich se promoviše kao jedinica za sabotažu i izviđačke operacije, iako njegovi česti napori za prikupljanje sredstava ukazuju na to da nije efektivno podržan od strane ruskih logističkih operacija.

Prošle srijede, operateri Rusichevog službenog kanala, na ruskom jeziku, u denvnom listu Telegram, objavili su tekst u kojem traže od korisnika u baltičkim zemljama da anonimno dijele informacije koje se odnose na vojnu i pripadajuću infrastrukturu.

Objavom, koju je pogledalo više od 60.000 korisnika, traže se informacije o vojnim jedinicama, s posebnim osvrtom na podatke i zanimanja pripadnika, rodbinu pripadnika i njihov lični prevoz. Također je zatražio detalje o kretanju patrola, te lokacije graničnih prijelaza, sistema nadzora i vozila.

Slično, traženi su i detalji komunikacijskih tornjeva i sigurnosnih aparata na granici, kao i koordinate skladišta goriva i sigurnosnih sistema u pograničnim područjima.

Rusichevi borci, ozloglašeni po svojoj brutalnosti u Siriji i ratu na Krimu 2014. godine, primijećeni su putem obavještajnih podataka otvorenog koda u ukrajinskim regijama Donbas i Harkov, te u Hersonu.

Američko ministarstvo finansija objavilo je u septembru da uvodi sankcije protiv Rusicha.
Nedavni izvještaji ukazuju na to da Bidenova administracija sada razmatra da odredi Wagnerovu grupu stranom terorističkom organizacijom. Grupa je naširoko osuđena nakon što je objavila jeziv video snimak pogubljenja maljem bivšeg regruta koji je prebjegao u Ukrajinu, ali ga je grupa očigledno ponovo uhvatila.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo