Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

RJEŠENJE ZA FINANSIJSKU I POLITIČKU BLOKADU KANTONA DONIO SDP USK

Objavljeno:11/02/2022. 09:25

Iduće sedmice elektronska sjednica i usvajanje Budžeta

Nakon što Skupština Unsko-sanskog kantona prošle sedmice nije uspjela usvojiti Odluku o privremenom finansiranju, Kanton je u finansijskoj blokadi.
– Ne možemo platiti komunalne usluge, električnu energiju, telekom usluge, poštu, ne možemo isplaćivati plate, naknade za socijalu, za zdravstvo, obrazovanje, gorivo i grijanje. U totalnoj smo blokadi, kaže Vedran Prša, ministar finansija u Vladi Unsko-sanskog kantona.
Uzrok blokade je nepostojanje jasne skupštinske većine pune dvije godine, a pregovori koji se u tom pravcu vode su tromi, nedefinisani i neiskreni, te zbog toga sve do sada nisu polučili željene rezultate. Sindikalisti polako gube strpljenje, štrajkovi su sve izvjesniji.

– Mi smo u petak, 04. februara, imali sjednicu Upravnog odbora na kojoj smo donijeli Odluku da ako se do 14. februara ništa ne promijeni, stupimo u štrajk koji će počev od tog datuma trajati svakodnevno u vremenu od 11,00 do 12,00 sati do daljnjeg, kaže Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

S druge strane, SDP USK konstantno traži rješenje za finansijsku blokadu i političku krizu kroz pregovore sa svim strankama u Skupštini USK. Do sada su uspjeli progurati samo Odluku o privremenom finansiranju ZZO USK što je realizirano uz dogovor sa tzv. četvorkom ali tu je stalo. Pričalo se i o mogućnosti da Šuhret Fazlić bude mandatar tzv. manjinske vlade ali se u međuvremenu javio nezavisni zastupnik Anel Šahinović koji je bio u SDP-u sve do nedavno, i zatražio održavanje elektronske sjednice Skupštine.
– Budžet koji je bio ponuđen nije prošao ni u jednoj formi i vraćen je ponovo Vladi USK. Drago mi je prvenstveno iz razloga da se osnovica budžetskih korisnika, prvenstveno u obrazovanju, podigne na isti nivo kao i kod državnih službenika. Uspjeli smo dogovoriti sa sindikatima da osnovicu dignemo sa 302 na 320 za sve budžetske korisnike, uključujući i policiju USK koja je pristala čak i na 315 KM, ističe Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK.
Halkić je kazao da Vlada USK navedene izmjene mora u narednim danima ugraditi u Budžet o kojem bi se potom očitovala kantonalna izvršna vlast, te od Federalnog ministarstva finansija zatražiti mišljenje i tek nakon toga najznačajniji financijski dokument uputiti u skupštinsku proceduru.

– Nakon što se Federalno ministarstvo financija očituje o budžetu, organizirat ćemo elektronsku sjednicu, jer se zastupnik Šahihović javio i zatražio njeno održavanje. On se nalazi na liječenju u Turskoj, a tamo je i cijela njegova porodica, pojasnio je predsjedavajući Halkić.
O sjednici Kantonalnog odbora SDP USK koja je održana u utorak, 8. februara, Halkić kaže da se osim o elektronskoj sjednici još razgovaralo o mogućoj rekonstrukciji Vlade USK kako bi NES i SDP imali jednak broj ministarskih pozicija. U toj opciji bi se neki NES ministri odrekli svojih pozicija koje bi preuzeli kadrovi SDP USK.
F. Vojić


Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo