Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

SAD održavaju čvrste veze s Oružanim snagama BiH / Izvještaj američkog generala Senatu: Rusija i Kina podstiču podjele na Balkanu

Objavljeno:30/03/2022. 08:29

Tod Walters
Potaknuti ruskim utjecajem, opstrukcionisti traže veću autonomiju entiteta RS, kako bi oslabili državne vlasti, rekao je Senatu Tod Wolters

Srbija je zadržala svoj strateški cilj pridruživanja Evropskoj uniji, tražeći ravnotežu između Istoka i Zapada, dok se Bosna i Hercegovina i dalje suočava sa političkom i etničkom nestabilnošću. Ovo je, između ostalog, rekao general Tod Wolters, zapovjednik američkih oružanih snaga u Evropi (USEUCOM) i zapovjednik NATO-ovih snaga u Evropi u izvještaju koji je prezentirao Senatu.

Kako je javio Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona, u Waltersovom izvještaju se nalazi i procjena situacije na Zapadnom Balkanu.

„Zapadni Balkan ostaje strateški značajna regija kao veza za strateško natjecanje gdje Rusija, a sada i Kina, koriste maligni utjecaj kako bi ojačali postojeće etničke napetosti u nastojanjima da se potakne nestabilnost. Rusija koristi društvene i političke pritiske da spriječi euroatlantsko usklađivanja i integraciju zemalja“, naveo je.

„Od ruskog napada na Ukrajinu, balkanske članice NATO-a i partneri udružili su napore za pomoć i podršku. Pojava Kine kao alternativnog pokrovitelja za gospodarsku i obrambenu suradnju, pod sumnjivim uvjetima, dodatno remeti regiju. S naše četiri najnovije NATO saveznice, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Albanijom, proširili smo bilateralne obrambene odnose u korist europske kolektivne sigurnosti na južnom krilu NATO-a“, dodao je.

Srbija traži ravnotežu
Wolters je rekao i to da Kosovo i Srbija moraju ostvariti značajniji napredak prema normalizaciji odnosa.

„Podržavamo dijalog između strana uz posredovanje EU-a koji radi na mirnom i trajnom rješenju. NATO-ove snage za Kosovo (KFOR) zadržavaju mali, ali značajan doprinos SAD-a, u jačanju regionalne stabilnosti. KFOR omogućava uvjete potrebne za sigurno okruženje u postizanju političkog rješenja o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Sjedinjene Države nastavljaju važne aktivnosti u desetogodišnjoj tranziciji kosovskih sigurnosnih snaga u ograničene snage teritorijalne obrane“ rekao je.

Govoreći o Srbiji, Wolters je rekao da je ta zemlja zadržala svoj strateški cilj pridruživanja EU, tražeći ravnotežu između Istoka (Rusija i Kine) i Zapada.

„Međutim, Srbija se nedavno pridružila 140 drugih zemalja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u osudi ruske agresije u Ukrajini. Srbija ima dug put do konačnog pristupanja EU-u, a njezino puno usklađivanje s vanjskom politikom EU ostaje važan dio toga. Sjedinjene Američke Države i naši saveznici su posljednjih godina poboljšali bilateralne obrambene veze sa Srbijom, uz povećanje suradnje u vojnim vježbama, obuci i suradnji na međunarodnom očuvanju mira“, kazao je.

O Bosni i Hercegovini je rekao da se „i dalje suočava s političkom i etničkom nestabilnošću“.

Osporavanje sposobnosti Bosne i Hercegovine
„Potaknuti ruskim utjecajem, opstrukcionisti traže veću autonomiju bosanskohercegovačkog političkog entiteta sa srpskom većinom, Republike Srpske, kako bi oslabili državne vlasti i osujetili daljnje usklađivanje sa zapadnim institucijama. Nacionalistička politika i narativi o etničkim podjelama između Bošnjaka, bosanskohercegovačkih Hrvata i bosanskih Srba osporavaju sposobnost BiH da zacrta put trajne stabilnosti i konačnog članstva u NATO-u. Ipak, SAD održava čvrste veze s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pomažući njihov napredak u nastojanju da dostignu standarde NATO saveza“, kazao je.

„Kina nastoji proširiti utjecaj u ovoj regiji prvenstveno ekonomskim sredstvima. Kineska ulaganja usmjerena su na prometnu, energetsku i informacijsku infrastrukturu velikih razmjera. USEUCOM je zabrinut zbog kineskih motiva jer te inicijative stavljaju države članice EU-a i NATO-a u nezavidan položaj te negativno utječu na sigurnost. Nadalje, Kina nastavlja širiti svoje obrambene i sigurnosne veze sa Srbijom, posebno putem posjeta na visokoj razini, prodaje oružja i vježbi“, dodao je.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo