Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

SKUPŠTINA USK NA 10. VANREDNOJ ONLINE SJEDNICI:
Usvojen Budžet USK u iznosu od 281.765.995 KM

Objavljeno:18/02/2022. 07:56


Skupština Unsko-sanskog kantona održala je u srijedu, 16. februara desetu vanrednu sjednicu i to prvi put online. Ovom načinu zasjedanja pristupilo se kako bi u radu mogao učestvovati i skupštinski zastupnik Anel Šahinović, koji se nalazi na liječenju u Turskoj, a čiji glas je bio od presudne važnosti za donošenje većine tačaka dnevnog reda koje su razmatrane na ovoj sjednici.

Sa 16 glasova za usvojen je Prijedlog budžeta USK za 2022. godinu u iznosu od 281,765.995 KM, što je u odnosu na nacrt više za oko pet miliona KM. Vedran Prša, kantonalni ministar financija, je istakao kako će najveći udio u prihodovnoj strani imati porezni prihodi, u iznosu oko 192 miliona KM. Kada je u pitanju rashodovna strana najviše sredstava ići će na isplate bruto plaća i drugih naknada budžetskim korisnicima.

Usvojen je i Prijedlog odluke o izvršenju Budžeta USK za 2022. godinu, a većinom glasova skupštinski zastupnici podržali su i Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja USK za 2022. godinu, Financijski plan Službe za zapošljavanje USK za 2022. godinu kao i ovogodišnji Program rada Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija, prognanih lica i socijalno ugroženih osoba.
Održavanje online sjednice Skupštine USK, u ovom momentu, je bilo jedina opcija. Bilo to nekom neobično ili ne, budžetski korisnici i svi ostali čija primanja i naknade ovise o ovom najvažnijem financijskom i političkom dokumentu, su zadovoljni jer će uskoro krenuti isplate.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić kazao je da je ovim USK finansijski deblokiran i zahvalio se većini zastupnika u Skupštini što su podržali finansijske dokumente a posebno zastupniku Anelu Šahinoviću, koji je unatoč zdravstvenoj situaciji izrazio spremnost da sudjeluje u radu, da svoj doprinos stabilizaciji stanja i doprinese finansijskoj deblokadi Kantona, posebno zdravstvenih ustanova.

– Moj i mandat ove Vlade, unatoč ogromnoj prljavoj propagandi koja se svim silama plasirala naročito u proteklih mjesec dana, snažno su obilježile tri stvari. Istinski i stalni rad, kontinuiran i otvoren kontakt s građanima i treće su rezultati koje smo počeli nizati. Ovo nisu floskule već argumentirane i dokazane činjenice i mi na tim temeljima nastavljamo raditi. Što se političkih napada tiče, njih će sigurno biti još jer je izborna godina. No, u krizama i vanrednim stanjima svako od nas, kako pojedinci tako i grupacije, pokazuju svoje pravo lice pa i na taj period gledam kao na još jedno vrijeme u kojem ćemo više naučiti jedni o drugima, podići standarde u radu, takmičiti se u dobru. Vjerujem da će svi oni koji se natječu za političko liderstvo u Unsko-sanskom kantonu slijediti iste principe i da ćemo zajedno postići puno pozitivnog za građane koji su nam i dali svoje povjerenje, rekao je premijer Ružnić.

Skupština USK, sukladno odluci premijera i Vlade USK, dužnosti ministrice pravosuđa i uprave u Vladi USK razriješila je Ines Pušac. Nova ministrica pravosuđa i uprave u Vladi Unsko-sanskog kantona je Sanja Mujakić.

N. Piralić


Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo