Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

U BIHAĆU ODRŽANA KONFERENCIJA O MOGUĆNOSTIMA I PERSPEKTIVAMA RAZVOJA USK: Svaka kriza je prilika za razvoj

Objavljeno:08/04/2022. 10:14


U Bihaću je krajem prošle sedmice održana stručna konferencija o stanju, mogućnostima i perspektivama razvoja Unsko-sanskog kantona. Tokom panel diskusija sa eminentnim stručnjacima iz Bosne i Hercegovine, govorilo se o turizmu, obnovljivim izvorima energije, reformi obrazovnog i zdravstvenog sistema.

Organizatori konferencije bili su Bihaćka građanska inicijativa i Udruženje građana ABC. Na konferenciji su date osnovne smjernice razvoja kantona s posebnim fokusom na potencijale i resurse s kojima raspolaže Unsko-sanski kanton. Kako je istaknuto tokom konferencije svaka kriza može biti i šansa za napredovanje.

Olakšati birokratske procedure

Nije tajna da Bosanska krajina, u odnosu na ostatak države, godinama poslije rata stagnira i ostaje bez potrebnog razvoja. Stoga su ovakve konferencije potrebne da bi se iz prezentiranih ideja i planova, rodili konkretni potezi i koraci.

– Imamo velike potencijale, posebno prirodne, ali je naš fokus na zadržavanju mladih ljudi koji će to u budućnosti moći oplemeniti, poručio je Sanin Begatović, predsjednik Bihaćke građanske inicijative.
Upravo ljudski resursi moraju činiti okosnicu razvoja Kantona, istaknuto je tokom panela a blizina Evropske unije ima određene štetne posljedice po kanton zbog lakšeg odlaska stanovništva, ali istovremeno može biti i prednost u smislu privlačenja stranih investitora.

– Ono što smo naglasili kao ključne smjernice odnosi se na digitalnu transformaciju, zelenu transformaciju i ukidanje bespotrebih birokratskih, administrativnih i fizičkih barijera za obavljanje biznisa na području Unsko-sanskog kantona, istako je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Dodao je još i to da poljoprivreda i turizam moraju biti kruna USK-a.

Osim navedenog, tokom panela o turizmu, očuvanju okoliša i obnovljivim izvorima energije zaključeno je da se uprkos napretku još uvijek nalazimo na početku kada je u pitanju održivo iskorištavanje resursa.
– Kad mi napravimo sisteme za prikupljanje otpadnih voda, pravilno upravljanje otpadom, nove sisteme u oblasti upravljanja poljoprivrede i šuma, onda možemo očekivati ukupni razvoj, kao i razvoj turizma u Kantonu, mišljenja je profesorica Vildana Alibabić.

Politički interesi glavna kočnica

Na panelu je bilo govora o politici i uskostranačkim interesima koji su glavni faktor stagniranja kantona i države.

– Ozračje u kojem se to treba dešavati jeste vladavina prava i tu imamo proces koji traje 30-ak godina i nismo dostigli odgovarajuću razinu, i imamo medije koji se moraju osloboditi političkih utjecaja koji su sve češći, istakao je prof. dr. Nevzet Veladžić.

Sličnog mišljenja je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji dodaje kako sve ovisi od građana i onih koji vode politiku Kantona.

– Puno smo propustili, ali imamo puno šansi i sve zavisi od nas da li ćemo to znati iskoristiti. Hoćemo li napraviti od Kantona da se konačno počne baviti onim čime treba da se bavi, da ukrupnimo resurse, da pričamo o razvoju, da ne torbarimo okolo, da ne usitnjavamo pare, da ne kupujemo glasove, da ne usitnjavamo tamo 50.000 KM tamo 100.000 KM, jer nas je to dovelo do ovog gdje smo sad, poručio je Fazlić.

Jedan od puteva razvoja je i reforma obrazovanja Kantona koja podrazumijeva temeljite promjene, a ujedno je jedna od najzapuštenijih oblasti. Odgovorni u obrazovnom sistemu ne žele izići iz zone konfora što, kako je istaknuto na panelu, stvara otpor nužnim promjenama.

Zaključak je da je svaka kriza ujedno i prilika za razvoj uz neophodno iskorištavanje svih potencijala koje Unsko-sanski kanton ima

F. Vojić


Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo