Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

VIDEO: Pogledajte praznični govor jednog od najnaprednijih svjetskih AI robota

Objavljeno:26/12/2022. 08:41

VIDEO: Pogledajte praznični govor jednog od najnaprednijih svjetskih AI robota

JEDAN od najnaprednijih svjetskih AI robota pozabavio se temama kao što su rat u Ukrajini, smrt kraljice Elizabete II. i klimatske promjene u “alternativnoj prazničnoj poruci” britanskog Channela 4.

U televizijskom obraćanju koje je uslijedilo nakon godišnjeg božićnog govora kralja Charlesa III., AI robot po imenu Ameca – kojeg je razvila britanska tvrtka Engineered Arts sa sjedištem u Cornwallu – govorio je o usponima i padovima u 2022. godini. Riječ je o robotu koji je sposoban za ultrarealistične reakcije te se može nasmiješiti ili namrštiti, treptati, pa čak i namigivati.

U govoru koji je emitiran na Božić, robot je rekao: “Gledam na događaje ove godine s divljenjem i zabrinutošću. Istina je da su mnoge pojave 2022. bile negativne prirode. Vidjeli smo kako ljudi na vlasti podliježu antisemitizmu, korupciji i mržnji. Vidjeli smo kako je narod Ukrajine podvrgnut invaziji i raseljavanju od strane Rusije.”

“Vidjeli smo smrt voljene kraljice Elizabete II. i vidjeli smo kako svijet politike postaje sve kaotičniji u njezinoj odsutnosti. Da ne spominjemo utjecaj pandemije na mentalno zdravlje, rastuću nejednakost između bogatih i siromašnih i sve ekstremnije vremenske uvjete uzrokovane klimatskim promjenama”, rekao je Ameca.

Govor nije napisao čovjek
Njegov alternativni božićni govor nije napisao čovjek, već je korišten AI softver koji je generirao odgovore iz milijuna različitih unosa kako bi dao odgovor sličan ljudskom.

Ameca osim negativnosti vidi i tračak nade te je pozvao ljude da iskoriste ovaj trenutak kao priliku “za stvaranje svjetlije budućnosti”, te priliku “za učenje i promjenu načina na koji gledamo na svijet”.

Glavni direktor sadržaja Channela 4 Ian Katz rekao je: “Dok gledamo u budućnost u kojoj će umjetna inteligencija imati sve značajniju ulogu u našim životima, Amecina ‘alternativna blagdanska poruka’ živopisna je ilustracija i moći i ograničenja ove tehnologije. Unatoč Amecinim nevjerojatno realističnim izrazima lica, pretpostavljam da će većina gledatelja otići uvjerena da ljude neće uskoro zamijeniti AI roboti.”

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo