Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

Vlada USK osigurala više sredstava u odnosu na prošlu godinu

Objavljeno:10/03/2022. 10:11


– Proizvođači ističu da situacija u poljoprivredi nikada nije bila teža u zadnjih 20 godina, prije svega iz razloga što domaći proizvodi nisu doživjeli povećanje cijena, dok cijene repromaterijala nikada nisu bile veće

Uzimajuću u obzir novonastalu krizu u Evropi izazvanu ratom u Ukrajini, te prethodnu inflaciju nastalu uslijed dvogodišnje pandemije koronavirusa i ekstremnih mjera koje su otežale ionako lošu sliku privrede u Unsko-sanskom kantonu, Vlada USK na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem i Kantonalno ministarstvo poljoprivrede na čelu sa ministrom Sulejmanom Kulenovićem, upriličili su sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima kako bi sagledali planove za proljetnu sjetvu koja će, po mišljenju mnogih, biti otežana iz prethodno spomenutih razloga.

– Kao što znate Vlada Unsko-sa nskog kantona je za poljoprivredu u ovoj godini izdvojila sedam miliona maraka, plus milion maraka koji ide za štete koje su se desile u prošloj godini i to je trenutno u realizaciji što je ukupno osam miliona maraka sa nivoa Kantona za poljoprivredu u Krajini. Imat ćemo i dodatnih 300.000 KM za mlade u razvoju ruralnih područja, također i 200.000 KM Veterinarskom zavodu tako da cifra prelazi osam miliona. To su sredstva koja nikada do sada nisu bila u tom iznosu, istakao je ministar Kulenović.

Poljoprivreda u nikad težoj situaciji
Dodaje kako su prije tri godine, kada je on došao na čelo ovog Ministarstva, isplaćivana sredstva za poljoprivredu u iznosu od tri miliona i 200.000 KM. Prošle godine je isplaćeno četiri miliona i 900.000 KM, plus Veterinarski zavod što je više od pet miliona maraka ukupno.

– U trenutku kada smo pravili ovu finansijsku konstrukciju, bilo je to fantastično povećanje. Međutim, nakon svih ovih dešavanja u svijetu i kod nas, ta sredstva neće biti dostatna, ali da nije bilo ovih dešavanja ljudi bi mogli biti u potpunosti zadovoljni. Ovako, kako vrijeme bude prolazilo i dešavanja se nizala, ta sredstva će sama sebe obezvrijediti. Ovom prilikom bih htio da se zahvalim državnim službenicima i namještenicima koji su uradili ogroman posao, a trenutno se radi na printanju rješenja za ova sredstva i kada to završimo krećemo u drugi dio koji se tiče proizvođača mlijeka. Radi se o nadoknadi za gorivo i proljetnu sijetvu. Dakle, čim jedno završimo idemo u drugo. Ima puno posla, treba pregledati preko 10.000 rješenja i zahtjeva, neka svako ima 20-ak listova, to su ogromne brojke koje treba pregledati i ukalkulisati, kazao je ministar Kulenović.

Proizvođači ističu da situacija u poljoprivredi nikada nije bila teža u zadnjih 20 godina, prije svega iz razloga što domaći proizvodi nisu doživjeli povećanje cijena, dok cijene repromaterijala nikada nisu bile veće.

Partnerski odnos

– Umjetno gnjojivo je 350 posto skuplje i pitanje je da li će tržište moći da podmiri naše potrebe. Ukoliko ne bude pomoći sa federalnog i kantonalnog nivoa u datom momentu kada je to potrebno, nećemo moći zasijati potrebne količine niti ćemo moći sijati kvalitetno. Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo poljoprivrede su tokom zadnje tri godine pokazali da su naši partneri i očekujemo njihovo maksimalno zalaganje, te da se ta sredstva u narednih 30-ak dana preliju na račune poljoprivrednih proizvođača, pojašnjava Ermin Veladžić, poljoprivredni proizvođač i predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona.

– Bitno je naglasiti da mi sa Ministarstvom poljoprivrede USK imamo partnerski odnos. Važno nam je da ova sredstva budu podijeljena u zakonskim okvirima i čim prije u kompletnom iznosu, onako kako je i planirano. Inzistirali smo da svi podjednako dobijemo sredstava i oko toga smo postigli dogovor, kaže Samir Duranović iz Farmer zadruge iz Bužima.

On je zamolio poljoprivredne proizvođače da zasiju površine jer ako to ne učine, kanton bi mogao biti u ozbiljnim problemima. Također je apelovao na Federalno ministarstvo poljoprivrede da ovu situaciju shvati ozbiljno i shodno tome adekvatno reaguje.

AUTOR: F. Vojić


Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.