Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

‘Zakamuflirani‘ Air Force One, ‘nuklearna lopta‘ u vozu i mali tim ljudi: ‘Isključite mobitele‘

Objavljeno:21/02/2023. 07:44

‘Zakamuflirani‘ Air Force One, ‘nuklearna lopta‘ u vozu i mali tim ljudi: ‘Isključite mobitele‘

Za ostvarenje Bidenovog putovanja bile su potrebne prave vojne, diplomatske i medijske vratolomije

Nevjerovatne vojne, diplomatske i medijske vratolomije bile su potrebne da bi se organizirao posjet američkog predsjednika Joea Bidena Kijevu.

Velik broj evropskih funkcionera, koji su posjetili ratnu zonu u zadnjih godinu dana, doputovao je u Kijev iz Poljske vozom, ali nije se smatralo vjerovatnim da bi američki predsjednik, s agentom koji nosi šifre za nuklearno oružje, proveo sate u vozu. Upravo to se dogodilo, prenosi AP.

Predsjednički konvoj krenuo je iz Bijele kuće oko 3:30 u noći. Tokom noći poletio je avionom Air Force C-32, modificiranim Boeingom 757 koji se inače koristi za domaća putovanja do manjih zračnih luka. Dvadeset sati kasnije Biden se pojavio u ukrajinskoj prijestolnici.

Ovo je prvi put u modernoj historiji da je američki predsjednik posjetio ratnu zonu koja nije pod zaštitom Armije Sjedinjenih Država.

Kako je Bijela kuća ranije objavila, Moskva je znala za Bidenov posjet. Obavijestili su ih nekoliko sati prije polaska, kako ne bi došlo do sukoba. Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan odbio je iznijeti precizan sadržaj poruke koja je poslana, a nije želio reći niti kome je poruka poslana. Prema njegovim riječima, cilj je bio izbjegavanje bilo kakvih pogrešnih zaključaka koji bi dvije nuklearne sile mogli dovesti do izravnog sukoba.

Biden se vozio po Kijevu u crnom SUV-u umjesto u predsjedničkoj limuzini. Vijest o njegovom posjetu procurila je prije nego što se uspio vratiti u Poljsku, što je bio prvi plan. Suradnici u Bijeloj kući zapravo su iznenađeni što tajna nije i ranije otkrivena.

Kako i kada je započela operacija Kijev? Bidenovo planirano putovanje u Varšavu bilo su izvrsna prilika da Biden ‘skokne‘ do Kijeva.

Manja skupina visokih funkcionera u Bijeloj kući i u mnogim agencijama za nacionalnu sigurnost u tajnosti je mjesecima planirala tajnu posjetu, otkrio je u ponedjeljak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Definitivni potpis na plan putovanja Biden je stavio u petak.

Putovanje je zahtijevalo sigurnosne, operativne i logističke napore profesionalaca iz kompletne američke vlade.

Nakon što je Biden u javnosti ušao u zrakoplov Air Forcea, let je označen sa SAM060 (Special Air Mission), umjesto uobičajenog Air Force One. Poletio je iz baze Andrews u 4.15 ujutro po istočnoameričkom vremenu.

Radi točenja goriva zaustavio se u Njemačkoj, a u nastavku leta je isključen transponder na sat vremena, koliko je trajao let do Rzeszówa u Poljskoj. Taj je aerodrom poslužio kao ulaz za pošiljke oružja vrijedne milijarde dolara sa Zapada i VIP posjetioce za Ukrajinu.

BBC navodi kako je Biden proveo 10 sati u vozu kako bi stigao u Kijev.

U Kijev je stigao u 8 ujutro, a dočekala ga je američka ambasadorica Bridget Brink koja mu se pridružila u automobilskom konvoju do palače Mariinsky.

https://twitter.com/PierreDBorrelli/status/1627570443665154049?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1627570443665154049%7Ctwgr%5E763d9d47ae139a36e3ebdc3ef379d9c1a1c3aefd%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.jutarnji.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzakamuflirani-air-force-one-nuklearna-lopta-u-vlaku-i-mali-tim-ljudi-iskljucite-mobitele-15308000

Mnoge važne prometnice i središnji kvartovi u Kijevu bili su ograđeni bez objašnjenja. Kijevljani su počeli na društvenim mrežama dijeliti videozapise dugih kolona automobila kako jure ulicama kojima je bio ograničen pristup. Bile su to prve naznake da je stigao Biden.

Pratnja američkog predsjednika bila je daleko manja od uobičajene – s Bidenom su bili Jake Sullivan, zamjenica šefa kabineta Jen O‘Malley te lična pomoćnica Annie Tomasini.

Pridružio im se pripadnik tajne službe, koji je nosio aktovku sa šiframa za lansiranje nuklearnih projektila, takozvanu “nuklearnu loptu”, mali medicinski tim te službeni fotograf Bijele kuće.

U avionu su bila samo dva novinara umjesto uobičajenih 13. Elektronske uređaje su im isključili i privremeno oduzeli još u Bijeloj kući te su se bez njih zaputili prema Kijevu. Mali broj novinara u Kijevu pozvan je u hotel u centru Kijeva da im se pridruži, ali nisu znali da stiže Joe Biden, sve dok doista nije stigao u prijestolnicu.

Američka vojska nije prisutna u Ukrajini, osim malog odreda marinaca koji čuvaju veleposlanstvo u Kijevu, što čini Bidenov posjet kompliciranijim od posjeta prethodnih američkih čelnika ratnim zonama.

Dok je Biden bio u Kijevu, američki izviđački zrakoplovi, uključujući špijunski zrakoplov Boeing E-3 Sentry, poznat i pod imenom AWACS te izviđački avion RC-135W Rivet Joint, nadzirali su Kijev iz poljskog zračnog prostora.

Zatvaranje ulica u Kijevu, inače izuzetno prometnih, donijelo je sablasni mir u centru ukrajinske prijestolnice. Bilo je toliko tiho da se moglo čuti graktanje vrana dok su Biden i Volodimir Zelenski hodali do manastira Svetog Mihovila sa zlatnom kupolom.

Zvona manastira oglasila su se u 11:30, nakon čega su uslijedile sirene za zračnu uzbunu. Dvojica državnika hodala su umjerenim tempom prema obližnjem trgu bez vanjskih pokazatelja zabrinutosti. Ondje su izloženi uništeni ruski tenkovi i druga oklopna vozila koja služe kao mračni podsjetnici rata.

Činilo se da ih Biden nije niti primijetio. Tek kada su se prve fotografije Bidena u Kijevu pojavile na društvenim mrežama, njegov tajni posjet postao je svjetska vijest broj 1.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo