Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

ZASJEDALA VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA: Novčani poticaji u poljoprivredi

Objavljeno:31/03/2022. 10:38


Na prijedlog Sulejmana Kulenovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlada Unsko-sanskog kantona na sjednici održanoj u Bihaću donijela je Odluku o vrsti, osnovnim kriterijima i načinu ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu.

Novi kriterij za dodjelu pomoći poljoprivrednicima
– Ovom Odlukom utvrđuje se vrsta, osnovni kriteriji i način ostvarivanja novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu. Uzimajući u obzir da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još nije usvojila Odluku i Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu, a u vezi enormnih poskupljenja u poljoprivrednoj proizvodnji (gorivo, mineralna dubriva, sjemenska roba i zaštitna sredstva) dovedena je u pitanje realizacija proljetne sjetve u 2022. godini. Sve navedeno uzrokovalo je nezavidan položaj poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona, u najvećem broju proizvođača mlijeka.

Zbog navedenog i radi mogućnosti realiziranja ove vrste novčanih podrški u najkraćem roku odlučili smo se za izradu ovakve Odluke, za vrstu podrške “Sufinansiranje laboratorijskih pretraga mlijeka i nabavke goriva za proljetnu sjetvu 2022.godine”. Smatramo da je bitno krenuti u realizaciju novčanih podrški za poljoprivredu s kantonalnog nivoa Budžeta USK a za realizaciju ove Odluke su potrebna sredstva u iznosu od 4.137.199 KM. U Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu za novčane podrške u poljoprivredi odobren je iznos u visini od 7.000.000 KM a preostali iznos od 2.862.800 KM biće raspoređen novom Odlukom, nakon objave Programa utroška sredstava “Poticaj za poljoprivredu” utvrdenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine sa kriterijima raspodjele za 2022. godinu, obrazložio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović.

Vlada USK-a je na ovoj sjednici iz resora Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, između ostalog podržala program utroška sredstava za zdravstveno osiguranje učenika i studenata za 2022. godinu.
Budžetom za 2022. godinu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, za program zdravstvenog osiguranja učenika i studenata odobrena su sredstva u iznosu od 220.000 KM. Usvojen je i Program utroška sredstava granta za sport planiran u Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu. U budžetu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta grant za sport za 2022. godinu iznosi 1.214.082 KM a raspoređuje se na osnovu prijedloga Sportskog saveza USK-a.

Lista lijekova
Na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne politike Murisa Halkića Vlada USK-a donijela je Odluku o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja USK.

Ovom Odlukom utvrđuje se Lista lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, obim prava osiguranih lica na lijekove koji se finansiraju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, način utvrđivanja Pozitivne liste lijekova, način i postupak propisivanja i izdavanja, praćenje potrošnje i kontrola propisivanja i izdavanja lijekova sa Pozitivne liste lijekova.

– Zavod zdravstvenog osiguranja USK povećao je iznos sredstava za finansiranje liste lijekova na 16.192.212 KM za 2022. godinu, istakao je ministar Halkić.

Objavio: usn krajina


////// MAGAZIN //////

O nama

Portal usnkrajina sastavni je dio i elektroničko izdanje Unsko-sanskih novina

Osnovani smo 1995. od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona kao javno poduzeće s ograničenom odgovornošću

Potražite nas na društvenim mrežama:

Kontakt

502. viteške, Bihać, BiH

usnovine@bih.net.ba

+387 37 228-409

+387 37 224-103

Radno vrijeme
pon - pet: 8 - 15
vikendom i praznicima: ne radimo