Protiv smo ubijanja! | Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!

POZNATOM PRIJATELJU, OVISNOST BILA NAJGORI NEPRIJATELJ: ‘Opijam se od 14. godine, ‘detoks‘ sam prošao 65 puta‘

Objavljeno: 30-10-2023 | 10:25

POZNATOM PRIJATELJU, OVISNOST BILA NAJGORI NEPRIJATELJ: ‘Opijam se od 14. godine, ‘detoks‘ sam prošao 65 puta‘

Pronađen je mrtav u hidromasažnoj kadi pored bazena, a pretpostavlja se da se utopio

Jedan od omiljenih junaka s televizijskih ekrana nasmijavao nas je do suza, ali je privatno više desetljeća vodio tešku borbu s ovisnosti o drogama i alkoholu.

Svijet s oprašta od Matthewa Perryja, zvijezde ‘Prijatelja‘, koji nas je prerano napustio u 54. godini. Pronađen je mrtav u hidromasažnoj kadi u svom domu, a pretpostavlja se da se utopio. Prije godinu dana objavio je memoare “Friends, Lovers and the Big Terrible Thing” u kojima je detaljno opisao hollywoodsku karijeru koja je ostala zasjenjena njegovom ovisnošću o drogama i alkoholu zbog koje je gotovo umro.

Imao je samo dva posto šanse da će preživjeti nakon što mu je zbog ovisnosti puknulo debelo crijevo kada je imao 49 godina. U komi je bio 15 dana, te proveo mjesece u bolnici.

Nakon što je pretrpio gastrointestinalnu perforaciju devet mjeseci morao je koristiti vrećicu za kolostomiju. Imao je ukupno 14 operacija na trbuhu i bio je na rehabilitaciji 15 puta u pokušaju da se riješi ovisnosti. Trbuh mu je prekriven ožiljcima zbog mnogo operacija što mu je ustvari, kako je govorio, služilo kao podsjetnik da ostane trijezan.

Istakao je kako je htio podijeliti svoje mučno iskustvo nakon što je postao siguran da se neće ponovo prepustiti „mračnoj strani”.

– Morao sam pričekati da se otrijeznim i udaljim od alkoholizma da bih sve to zapisao. A najvažnije je bilo to što sam prilično siguran da će to pomoći ljudima, govorio je Perry tokom promocije knjige.

Matt LeBlanc, Matthew Perry, Jennifer Aniston, Courteney Cox | Warner/Collection Christophel Via Afp

U knjizi je, između ostalog, otkrio da je bilo razdoblja, odnosno godina u kojima je bio trijezan. Zapravo, bio je trijezan tokom cijele devete sezone ‘Prijatelja‘, a iste je godine bio nominiran za najboljeg glumca. Međutim, priznao je da je uzimao 55 Vicodina dnevno te pao na 60 kilograma, baš za vrijeme snimanja serije, ali „nije znao kako prestati”. Ovisnost se samo pogoršavala, ali njegove kolege iz serije bile su izrazito razumni i strpljivi s njim.

U maju 2000. njegova bitka s alkoholom i drogama postala je toliko teška da je primljen u bolnicu s pankreatitisom, potencijalno smrtonosnim stanjem koje se razvija kao posljedica opijanja.

Iako je inzistirao na tome da nikada nije pio na snimanju, jednom prilikom je rekao da bi često znao dolaziti na posao užasno mahmuran, što mu je bilo teško jer je morao raditi i k tome biti duhovit.

U jednom poglavlju svoje knjige objasnio je kako je u periodu kada je imao višak kilograma pio, a kada je bio izrazito mršav, konzumirao je tablete.

Iako je javnost znala za njegovu ovisnost, ipak je nakon knjige ostala pomalo zatečena razmjerima njegova problema.

Kada je sjeo s popularnom novinarkom Diane Sawyer i u jednosatnom intervjuu na ABC-ju izrecitirao brojke koje najbolje elaboriraju njegovu ovisnost, malo tko se nije šokirao. Glumac je tako bio na 6000 sastanaka Anonimnih alkoholičara, na terapijama proveo 30 godina, bio na 15 rehabilitacija i prošao kroz detoksikaciju 65 puta. Svoje prvo piće popio je kada je imao 14 godina i sjeća se da se osjećao kao “u raju”. Do svoje 18. godine pio je svaki dan.

Sjeća se i svoje prve tablete, kristalno jasno kao što se sjeća svog prvog pića. Imao je ozljedu na skuteru za vodu i dobio je tablete protiv bolova. Bilo je to kao da mu kako govori, “topli med ulazi u vene”. Njegova ovisnost o tabletama postala je toliko teška da je čak odlazio na dane otvorenih vrata prodaje nekretnina samo kako bi ukrao lijekove iz kupaonskih ormarića stranaca!

Kako se već prije doznalo, u najgorim trenucima svog života znao je popiti i po 55 Vicodina dnevno, a na dugom popisu onog što je zlorabio bili su i alkohol, kokain, Xanax i Suboxone.

Matthew Perry

No korijeni njegovih problema daju se lako naslutiti. U knjizi se prisjetio svog djetinjstva u Kanadi kao sin kraljice ljepote i američkog folk pjevača koji je postao glumac. Njegovi su roditelji bili mladi i iznimno privlačni, ali evidentno niti najmanje odgovorni. U dobi od dva mjeseca Perryju su davali barbiturate kako bi spriječili plač. Kad mu je bilo pet godina poslan je kao maloljetnik bez pratnje avionom u posjetu ocu, koji se razišao s njegovom majkom kada je Perryju bilo devet mjeseci.

“Bez roditeljske pratnje na tom letu jedna je od mnogih stvari koje su dovele do doživotnog osjećaja napuštenosti”, piše Perry.

Bio je dijete koje je očajnički tražilo majčino odobravanje. Natjecao se za njezinu pozornost protiv “rivala” među kojima su bili njegov očuh, poznati novinar Keith Morrison i bivši kanadski premijer Pierre Trudeau, za kojeg je njegova majka dugo radila kao tajnica za tisak. U osnovnoj školi, piše Perry, pretukao je Trudeauova sina, budućeg premijera Justina Trudeaua, u znak osvete.

Kod Diane Sawyer otkrio je da je Jennifer Aniston bila je jedna od njegovih kolegica u “Prijateljima” koja ga je najviše podržavala.

Matt LeBlanc i Matthew Perry u ‘Prijateljima‘ |  Warner/Collection Christophel Via Afp

“Ona je bila ta koja je najčešće pružila ruku pomoći”, rekao je Perry dodajući kako je prema Aniston svojedobno gajio i romantične osjećaje, pozvao je prije no što će se oboje naći u “Prijateljima” na spoj, no ona ga je odbila rekavši mu da želi biti s njim samo prijateljica. Aniston nije bila jedina koja je primijetila Perryjev problem i pokušala intervenirati. Perry je rekao da je svoje probleme pokušavao držati u tajnosti sve dok ga kolege nisu stisle u kut u njegovoj garderobi.

“Mislio sam da to tako dobro skrivam, ali nisam bio u poziciji ni da stanem”, jadao se Perry.

Inače, njegova osobnost zauvijek je ugrađena u “Prijatelje”. Naime, kada je tvorcima te hit serije rekao da je imao problema sa ženama i tjeskobom, to je ušlo u scenarij kao dio Chandlerovog šarma.

Objavio: usn krajina

IMPRESSUM

Kontakt - telefon

REDAKCIJA: +387 37 228-409; FAX: 224-103

MARKETING: +387 37 226-485

RAČUNOVODSTVO:TEL/FAX: +387 37 226-488

Unsko-sanske novine [PRINTANI MEDIJ] sedmične su novine, izlaze petkom

Radimo svakim danom od 08:00 - 15:00, osim dane vikenda i praznika

Tekstove za sjećanje i posljednje pozdrave možete dostaviti do srijede do 12:00

ADRESA: Bihać, 502. viteške brigade bb (Kulturni centar u gradskom parku)


List je registrovan kod Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta F BiH pod brojem 563/96.


PDV broj: 263024120002


Reg. broj: 4263024120002

Račun broj:
3385002200568303 kod UniCredit Zagrebačka banka d.d.
e:mail - WEB

usnkrajina@usnkrajina.com.ba

e:mail - REDAKCIJA

usnovine@bih.net.ba

prava pridržana

© usnkrajina.com.ba | 2024.

web-razvoj i dizajn: Osman D.