Protiv smo ubijanja!
Za slobodnu smo Palestinu i Ukrajinu!


24/04/2024

POTRESNO SVJEDOČENJE LIJEČNICE NAKON DVIJE SEDMICE U GAZI: “Željela sam zaista izaći i pomoći, u bukvalnom smislu, samo kao anesteziolog”

Objavljeno: 26-03-2024 | 12:50

POTRESNO SVJEDOČENJE LIJEČNICE NAKON DVIJE SEDMICE U GAZI: “Željela sam zaista izaći i pomoći, u bukvalnom smislu, samo kao anesteziolog”

Specijalistica anesteziologije, doktorica Birsen Gaskell, koja se vratila u Veliku Britaniju nakon dvije sedmice provedene s grupom za medicinsku pomoć “Ljekari bez granica” (MSF) u Rafahu u Gazi govorila je o humanitarnoj katastrofi i haosu kojem je svjedočila, gdje mnoga djeca s komplikovanim povredama nisu imala pristup liječenju.

Ona je od 4. do 21. februara sarađivala je s timom MSF-a na pružanju zdravstvene zaštite u Rafahu u južnom pojasu Gaze, gdje je 1,5 miliona Palestinaca potražilo utočište, od izraelske agresije.

Gaskell, duboko pogođena izraelskim napadima na Gazu, rekla je za Anadoliju da je odlučila pomoći u ublažavanju rana civila i djece, pomno prateći situaciju od početka.

“Bila sam prilično ogorčena i… slomljenog srca. Dakle, željela sam zaista izaći i pomoći i to u bukvalnom smislu, samo kao anesteziolog da pomognem u ublažavanju bolova žrtava, posebno djece“, rekla je Gaskell.

Prilikom ulaska u Gazu, svjedočila je haosu i razaranju, slušajući stalno granatiranje i bombardovanje, djecu koja su bježala iz tog područja.

Brine za njih svaki dan 

Birsen Gaskell je napomenula da je svaka osoba koju je srela u Gazi, bilo da je pacijent ili zdravstveni radnik, imala priču obilježenu strahom, preživljavanjem i gubitkom, ali je posebno istakla nezaboravne trenutke koje podijelila s djecom-pacijentima.

“I osjećala sam se, ostavljajući ih…, stvarno krivom i…, imala sam opciju da odem, ali na žalost, oni nisu mogli otići”, rekla je Gaskell.

Gaskell je izrazila želju da prestanu užasi koje je pretrpjela većina njenih pacijenata.

“Dakle, krivnja što sam ja mogla da izađem i odem a oni ne bila je ogromna i još uvijek brinem za njih, svaki dan. Razmišljam o njima svaki dan. Nije lako to proći kao čovjek i kao ljekar“, dodala je.

Naglasila da mnoga djeca i civili u Gazi imaju kompleksne povrede koje zahtijevaju specijalistički tretman.

“Ove povrede su kompleksne. Treba im dugotrajan vid liječenja u smislu fizioterapije, rekonstruktivnih operacija. Mnogim amputiranima potrebni su umjetni udovi, a nažalost, u Gazi ne postoji mogućnost za takvu vrstu njege“, rekla je Gaskell.

U Gazi urušen normalan način života 

Gaskell je istakla da je Gaza, pogođena izraelskim napadima od 7. oktobra 2023. godine, postala nenastanjiva, a osnovne usluge su propale.

“Dakle, život u Gazi je nemoguć. To je zaista pakao na zemlji. Životni poredak, kao što znate, potpuno je urušen u Gazi“, napomenula je Gaskell.

Opisala je haotičnu situaciju bez pristupa zdravstvenoj zaštiti, hrani, čistoj vodi, struji ili školama, što je dovelo do haosa i nereda, uz stalna granatiranja i bombardovanja.

“Pokušaj pružanja neke vrste zdravstvene zaštite u ovom haosu je pravi izazov. Imali smo ogroman broj pacijenata, ali ograničenu opremu i lijekove. Takođe je bilo teško otpustiti ove pacijente jer nisu imali kuda i mnogi pacijenti su i dalje trebali neku komplikovanu njegu kod kuće, ali nisu imali dom. Samo smo ih bukvalno izbacili na ulicu“, rekla je doktorica Gaskell.

Dali smo sve od sebe, ali ono što smo uradili samo je kap u moru 

Ova doktorica s iskustvom u mnogim ratnim i konfliktnim zonama, naglasila je da je Gaza jedna od najizazovnijih radnih sredina.

“To je vjerovatno bila jedna od mojih najtežih misija. Služila sam u Jemenu, Iraku, Južnom Sudanu, Nigeriji… Već sam vidjela ratne povrede, ali mislim da je ono što je bilo drugačije u ovom kontekstu bio njihov veliki broj. Samo vidjeti ih ovolikom broju, veliki broj djece sa opekotinama, traumama, veliki broj sa amputacijama udova, bilo je prilično zapanjujuće“, kaže ona

Naglasila je da nikada neće zaboraviti katastrofu kojoj je svjedočila u Gazi.

“Emocionalno je teško nositi se s ovim jer smo dali sve od sebe, ali ono što smo uradili je zaista bila kap u moru. Nije bilo dovoljno da odgovori na potrebe cijele populacije“, dodala je Gaskell.

Ono što se dogodilo u Gazi opisala je kao “humanitarnu katastrofu“.

“Ono što se dešava u Gazi je humanitarna katastrofa, neprihvatljivo je. Nema opravdanja za ovakvu vrstu užasa i patnje i povrede. I moramo učiniti sve da to odmah zaustavimo“, naglasila je doktorica Birsen Gaskell.

Objavio: usn krajina